Bilo je predloga za još dvije lokacije, ali one su bile još lošije sa nekih aspekata. Meni je najvažnije da je zaštićeno zdravlje ljudi, mada se tvrdi da ono ne bi bilo ugroženo, rekla je Svetlana Jovanović, piše Dan.

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda mora se negdje raditi, jer je pitanje urgentno, rekla je Svetlana Jovanović, rukovodilac izrade plana na javnoj raspravi o nacrtu Prostornog plana Crne Gore u Zeti. Njen odgovor je uslijedio na pitanje Novice Pejovića kojeg je interesovalo mišljenje za kolektor koji je planiran da se gradi u Botunu, a kazao je i da Zeta ima veliku šansu za seoski turizam.

– Naša šansa je u seoskom turizmu, ali iako nije vaša nadležnost moraju i nadležna ministartva pomoći ljudima kako bi se registrovala poljoprivredna proizvodnja. Interesuje me vaše mišljenje za kolektor u Botunu koji je planiran za potrebe Podgorice. Pored toga znamo da je tehnološki star 31 godinu. Da li vaše ministarstvo može pomoći – kaže Pejović.

Jovanović je istakla da je po postojećem planu kolektor na toj lokaciji predviđen.

– Planovi nijesu sveto pismo, mogu se mijenjati. Na tu temu se mora ozbiljno razgovarati sa Glavnim gradom i ministarstvom. Ovaj prostor je pretrpio mnogo ataka. Taj kolektor se mora negdje graditi. Pitanje je urgentno. Bilo je predloga za još dvije lokacije, ali one su bile još lošije sa nekih aspekata. Meni je najvažnije da je zaštićeno zdravlje ljudi, mada se tvrdi da ono ne bi bilo ugroženo. Moja poruka vama je da se o ovoj ozbiljnoj temi organizuje sastanak sa predstavnicima Glavnog grada u ministarsvu. Vi ste još u Prostornom planu Podgorice, a nekada ćete imati i svoj plan. Mi to nijesmo ništa planirali, jer je već planirano. Pokrenite proceduru – kazala je Jovanović.

Ona je navela da je seoski turizam perspektiva turističkog razvoja.

– Ovo je tema koja je otvorena na i Skupštinskom odboru. Država mora da pokloni veću pažnju tome. Ministarstvo poljoprivrede mora da stvori uslove, a mi ćemo podržati. Obećavam da ćemo kroz ovaj plan istaći primjere i smjernice na osnovu kojih ćete moći da ostavrite neki svoj projekat. Borac sam za poboljšanje ruralnog razvoja – ističe Jovanović.

Vesna Maraš pitala je da li plan predviđa gradnju saobraćajnice bulevarskog tipa do tunela Sozina, te da li se može izmjestiti stub koji je na tvrđavi Lesendro. Jovanović za saobraćajnicu nije imala tačnu informaciju. Ona je navela da je dalekovod problem koji je evidentiran kada su ranije radili program za Vranjinu.

– Mi možemo da insistiramo da se sve takve zone moraju rješavati. O tome se godinama priča, a on je i dalje tamo – navodi Jovanović.

Dragana Ražnatovića je interesovalo da li su planirani infrastrukturni projekti na Skadarskom jezeru, tipa luke, jer je kako tvrdi sve rađeno na divlje.

– Ranije je rađen prostorni plan za Skadarsko jezero, ali nikada nije usvojen. To je trenutak za aktiviranje. Mi se ne bavimo detaljima. Smatram da moramo imati neki pristan i uslove da se jezero valorizuje i turistički. Nije rješenje konzervacija tog prostora. Nacionalni parkovi se moraju približiti mješanima i turitima. Ne trebaju da se grade hoteli, već primjerena izgradnja u zaštićenom području – navodi Jovanović.

Izvor: Dan

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Slobodan pristup informacijama

Dokumenta