Još se ne zna ko je pucao iz automata u Nikšiću

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Crna Gora je prva u Evropi po broju posjedovanja legalnog oružja, u odnosu na broj stanovnika. Podaci pokazuju da, od 100 stanovnika, 30 posjeduje oružje, a uslovi su jasno propisani zakonom, istakao je advokat Nikola Samardžić.

“Podnosilac zahtjeva mora da ispunjava uslove – da je navršio 21 godinu života, da nije krivično i prekršajno osuđivan. Naročito se spominju djela protiv ustavnog poretka, odnosno u okviru prekršaja remećenja javnog reda i mira”, pojašnjava Samardžić.

Dodaje da osoba mora proći i psihološku procjenu kako bi se ustanovilo da li je psihički stabilna. Opravdani razlozi za posjedovanje oružanog lista su da se osoba bavi sportom poput lova ili streljaštva, ili je životno ugrožena.

Iako je zakonom zabranjeno korišćenje oružja na proslavama, napominje Samardžić, u Crnoj Gori svjedočimo da toga i dalje ima.

“Svako držanje oružja bez dozvole podrazumijeva krivično djelo i onda dolazimo u situaciju da se, ukoliko je lice neosuđivano, a zatekne se sa oružjem za koje nema dozvolu, izriču uslovne kazne. Ukoliko se to nekoliko puta ponovi, ili se desi da je lice osuđivano, dolazi u opasnost da se osudi na kaznu zatvora”, ističe Samardžić.

Oružja A kategorije, u koje spadaju eksplozivni vojni projektili i bacači, automatsko vatreno oružje, kao i skriveno ili prikriveno su zakonski zabranjena za sva fizička lica, jasan je Samardžić.

Uprkos tome, svjedoci smo da je prije desetak dana u Nikšiću nepoznata osoba pucala iz automatske puške. Do danas nije saopšten identitet te osobe.

Iako je redakcija Gradske RTV više puta od Uprave policije tražila odgovore u kojoj je fazi istraga, kao i od Osnovnog državnog tužilastva u Nikšicu, nije dobila povratnu informaciju.

VEZANE VIJESTI

VEZANE VIJESTI:

Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | PIB: 03328139 | Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me

Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | PIB: 03328139 | Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me

© Gradski Portal 2021. - All rights reserved

Dokumenta