Foto: Gradski.me

Foto: Gradski.me

Informacije koje su saopštene na zatvorenoj sjednici Odbora za bezbjednost i odbranu ne bi smjele da budu prisutne u javnosti, ističe pravnica Snežana Jonica.

Ona je, u Pressing-u Gradske TV, kazala da je Krivični zakonik precizan kada je riječ o iznošenju tajnih podataka.

“Krivičnim djelom se smatra iznošenje podataka koji su označeni stepenom ‘strogo, tajno, povjerljivo ili interno’, a čije iznošenje u javnost može da proizvede štetno dejstvo po bezbjednost Crne Gore, odbranu, politički i ekonomski status države”, pojašnjava Jonica i dodaje da je veoma važno na koji način su označeni podaci koji su dospjeli u javnost nakon sjednice Odbora.

“Odbor za bezbjednost je postao poprište nastavka dijeljenja etiketa i optužbi za krivična djela koja nijesu bezazlena. Interesantno je da ih između sebe dijele visoki državni funkcioneri”, navodi Jonica i dodaje da su optužbe iznosili oni koji obavljaju ili su obavljali značajne funkcije u državi.

“To treba da bude opomena. Novi VDT je upozorio javne funkcionere da odmjere informacije koje iznose na sjednicama, navodeći da ne mogu zbog političkih ciljeva da iznose sumnje u izvršenje krivičnih djela i da sve što znaju dostave sa dokazima VDT-u. Hrabri poruka VDT-a da će za takve situacije sprovesti postupak i nakon toga informisati javnost o njegovom ishodu”, smatra Jonica.

Nijedna od tri Vlade koje su uspostavljene nakon 2020, kako kaže, ne zadovoljava očekivanja.

Cijelu emisiju možete pogledati na linku u nastavku:

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Slobodan pristup informacijama

Dokumenta