Joksimović

Automatsko dodavanje broja osoba koje su preboljele COVID-19 broju vakcinisanih osoba, u smislu procjene kolektivnog imuniteta je neispravno, saopštio je danas epidemilog Intituta za javno zdravlje Milko Joksimović.

“Prvo, zato što se kod nas kao i svuda preporučuje vakcinacija osobama koje su preboljele, tako da je njihov udio među vakcinisanima značajan. Drugo, računati na postojanost i dugotrajnost imuniteta stečenog nakon prirodne infekcije je na osnovu dosadašnjih dokaza nesigurno (zato između ostalog svi javnozdravstveni autoriteti u svijetu preporučuju vakcinaciju osoba koje su bolovale COVID-19)”, naveo je Joksimović na Facebooku.

Kolektivni imunitet, ističe, nije toliko jednostavna priča kod ove bolesti.

“Ne znamo pouzdano koliko traje prirodni imunitet, ne znamo pouzdano kolika će biti efektivnost pojedinih vakcina u određenoj populaciji, ne znamo koliko će trajati imunitet stečen vakcinacijom, ne znamo koji sojevi SARS-CoV-2 će dominirati i kakav će biti njihov epidemiološki značaj, niti kolika će biti efikasnost vakcina prema njima… Mnogo je nepoznanica da bi se moglo sa sigurnošću govoriti od kog procenta vakcinisanih u Crnoj Gori će kolektivni imunitet uticati tako da epidemiju potpuno stavimo pod kontrolu”, pojasnio je Joksimović.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta