Foto: Gov.me

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković kazao je da su subvencije i podrška poljoprivredi najveće do sada.

“Ako su subvencije i davanja i podrška poljoprivredi najveća do sada, ne vidim razlog zašto bi neko rekao da to nije dobro. Taj ko kaže da nije dobro, treba da kaže kad je bilo bolje”, kazao je Joković za RTCG.

Istakao je da nikada nijesu bila veća izdvajanja iz Agrobudžeta i nikada povoljniji uslovi za poljoprivredu do sada u Crnoj Gori.

“Ne govorim to jer sam ministar poljoprivrede, već su jednostavno ekonomija i budžet sada veći, veći su zahvati iz budžeta i izdvajanja za poljoprivredu”, naveo je Joković.

Joković je naglasio da ipak uvijek ima i onih koji nikada neće biti zadovoljni, dok oni najozbiljniji i najvredniji pozdravljaju usvojeni Agrobudžet.

Na pitanje da li je Agrobudžet mogao biti usvojen ranije, Joković kaže da je on usvojen u zakonskom roku.

“Nije lako sklopiti Agrobudžet kada imamo zahtjeve od svih neuporedivo veće nego što su to moguća izdvajanja iz Agrobudžeta. Ovo je najveći akt koji država usvaja u toku kaendarske godine, tako da smo radili naporno i pravili sve moguće projekcije kako bi on bio onakav kaakv treba”, kazao je Joković.

Realizacija prošlog Agrobudžeta je, istakao je Joković, bila dobra.

“Za prošlu 2023. godinu imali smo fenomenalno planiran budžet gdje je potrošnja budžeta bila preko 98,5 odsto. Sve što smo planirali smo završili”, kazao je Joković.

Joković je naglasio da samim tim imamo povećanje u proizvodnji.

“Neke mjere koje smo uveli koje se odnose na povećanje sirovog mlijeka, kada smo davali 1.500 eura subvencije, uvezeno je nekih 1.200 junica koje su dale značajno veću proizvodnju”, istakao je Joković.

Naglasio je da ipak nije dovoljno mlijeka za sve ukupno, za preradu i sve ono što treba, da smo i dalje uvozno zavisni.

“Međutim, kada je u pitanju sirovo mlijeko to smo značajno podigli na veći nivo, zatim su povećane i površine koje su zasađene. Sa 13 hiljada hektara došli smo na 92 hiljade hektara onih koji obrašuju, u cilju očuvanja poljop zemljišta”, kazao je Joković.

Naglasio je da je se nekim oblastima bilježi oko 30 odsto rasta poljoprivredne proizvodnje.

“Zvanični podaci pokazuju da je oko 17 odsto rasta poljoprivredne proizvodnje. Mene to itekako raduje, ali to nije dovoljno. možemo svakao još”, kazao je Joković.

Na pitanje kakve su prognoze za rast proizvodnje tokom ove godine, Joković je kazao da to tavisi od poljoprivrednih proizvođača.

Joković je kazao da će se zalagati za izgradnju zgrade Ministarstva poljoprivrede.

“Sve što postoji u poljoprivredi želim da se nalazi pod jednim krovom”, kazao je Joković.

Naglašava da povraćaj akciza na gorivo ostaje obećanje za koje će se truditi da ispuni.

“Ne da ću se truditi nego ću dati sve od sebe. Mogu sa velikom dozom sigurnošću reći da se to može očekivati ali ne zavisi od mene”, kazao je Joković.

“Možda ove godine neće biti u budžetu ali sam već o tome razgovarao sa ministrom finansija”, dodao je Joković.

Izvor: RTCG

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, izvršni direktor
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta