Jokić: Preko naših leđa se neće igrati igre moći, pravdu ćemo potražiti od međunarodnih instanci

Trenutnim nacrtom zakona zadržava se pozicija moći višedecenijskih nevladinih organizacija koje su u velikoj mjeri monopolizovale procese odlučivanja i time ograničile mogućnost mladim organizacijama da ravnopravno učestvuju u radu upravljačkih tijela, kazala je aktivistkinja za ljudska prava Bojana Jokić.
Foto: Gradski.me

Jokić je u Specijalnoj emisiji Gradske RTV, posvećenoj izmjeni medijskih zakona reagovala, kako navodi, povodom kontinuiranih spinova i obmanjivanja javnosti „od strane neformalnih centara moći i privatnih medija“, zbog inicijative o medijskim zakonima koju je pokrenula.

Naglasila je da će pravdu potražiti na međunarodnim adresama.

„Sva ova igra je usmjerena protiv nas, a koristi se lažima i manipulacijama, i ja ću se obratiti međunarodnim instancama, jer preko naših leđa nećemo dozvoliti da se igraju igre moći i preuzimanje lokalnih ili javnih emitera“, kazala je Jokić.

Smatra da treba vršiti pritisak na sve političke partije i poslanike, da se uvrsti ono što je izostavljeno, te, kako ističe, ispravi ono što je unazađeno ovim predlozima zakona.

„Ova rješenja koja su se našla oko izbora članova Savjeta, i u lokalnim emiterima i što se tiče Javnog servisa i AEM-a, dovode nas u mnogo nepovoljniju poziciju nego što je to bilo ranije, otvaraju prostor za velike manipulacije i mnogo veću političku kontrolu. I, otvaraju prostor za štancanje određenih NVO, u koje će te veće organizacije koje su se pozicionirale unutar raznih savjeta, donirati iznos i grantove godišnje, kako bi utvrdili sigurnu mrežu koja bi im služila za podršku“, objašnjava Jokić.

Jokić naglašava da se manipuliše informacijama i podacima kako bi se zadržala medijska moć i uticaj na javnost.

„Jako je loše da političke partije imaju uticaj na lokalne i Javni emter RTCG, i jednako je loše da neformalni centri moći, mediji ili nevladine organizacije imaju takvu vrstu uticaja. To je mač sa dvje oštrice“, zaključuje Jokić.

Drekalović: Ogroman je politički i ekonomski ulog u medijima

Prema novim medijskim zakonima Univerzitet Crne Gore neće imati svoje mjesto u Savjetu lokalnog emitera, iako im je tu mjesto, kazao je u specijalnoj emisiji o izmjeni medijskih zakona Gradske RTV profesor dr Vladimir Drekalović. Ipak, smatra da ima prostora da se preispita ovakva odluka.

Nije prirodno da UCG nema svog predstavnika u Savjetu lokalnog emitera, smatra Drekalović.

„UCG je imao svoje mjesto u savjetu lokalnog gradskog emitera, sada ga nema, iako nacionalni emiter RTCG i lokalni imaju slične funkcije, samo što je širina prostora na kojem djeluju različita. Tu bi imalo razloga da se reaguje. Imamo sreće što još uvijek zakon nije izglasan, ima prostora za reagovanje i na kraju će predstavnici naroda donijeti konačan sud“, poručuje Drekalović.

Podsjeća da amandmane, inicijative ili dopune može da ponese bilo ko.

„Znamo koliki je značaj medija i ne čudi borba i napadi jer je u pitanju ogroman ekonomski i politički ulog. To su razlozi zbog kojih svako ko podnosi određene inicijative mora biti spreman da će se sigurno pojaviti neka grupa ili NVO ili drugih subjekata, koji će pokušati da štite svoje interese“, objašnjava Drekalović.

Radulović: Procedura o medijskim zakonima gotova stvar

Iz Unije poslodavaca smatraju da je stvar oko tri medijska zakona svršene prirode.

„Procedura je već prošla, oni su već na Vladi, Vlada ide ka Skupštini, žuri se zbog IBAR-a. Dalje, ide pred poslanike, ako oni odluče da je trenutak da se ubrza, to već naredne nedjelje može biti uvršteno na Dnevni red“, navodi novinarka Mila Radulović.

Svaka reakcija, smatra Radulović, već je zakašnjela.

„Znamo da političari odluke ne donose u skladu sa javnim već partijskim interesom, i ja se ne bih zavaravala da po tom pitanju još treba gajiti optimizam“, ističe Radulović.

Dodaje da je Vlada još za vrijeme prethodne ministarke kulture i medija i šefa Direktorata sadašnjeg i prethodnog, oformila radne grupe za svaki zakon posebno.

„Kao predstavnica Udruženja novinara ja sam bila u jednoj od tih radnih grupa. Nacrti su utvrđeni, došli su do forme predloga ali to nikada nije došlo do 43.Vlade. Kada je došla nova ministarka ona je ponovo sazvala sve radne grupe, ali i civilni sektor i Univerzitet, da delegiraju predstavnike. Kada su utvrđeni nacrti uslijedila je Javna rasprava, koju čak ni kolege novinari nijesu svi ispratili. To je već prošlo Savjet Evrope, Evropsku komisiju i vrlo je simptomatično što se sada dešava ovaj cirkus“, istakla je Radulović.

Radulović je pozvala prisutne da je podsjete koja je to Vlada, odnosno Kabinet Vlade, predlagao amandmane na predlog zakona koje je jedno ministarstvo utvrdilo. Takođe, ističe da je zadovoljna predstavljenim predlozima zakona jer, kako kaže, tu dolaze brojne stvari koje su korisne za medijsku zajednicu.

Cijelu emisju možete pogledati na linku ispod:

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments