Foto: MPC

Mitropolit Joanikije rekao je da su svetinje na Kosovu i Metohiji ugrožene, kao i da “zapadni svijet hoće da otme dio teritorije države Srbije i da stvori, nasilnim putem, državu Kosovo”.

Joanikije je danas, tokom služenja u Cetinjskom manastiru, podsjetio da je “naš narod manastir Dečane uvijek pominjao kao jednu od naših najvećih svetinja”.

“Tako je bilo – tako je i ostalo…Kao što se Sveti Petar Cetinjski brinuo i za Patrijaršiju i za Dečane tako se i Sveti kralj brinuo za svetinje u Crnoj Gori. A to se posebno vidjelo u ovim poslednjim vremenima kada smo morali da branimo svetinje da ih bezbožna vlast ne uzme u svoje ruke i da radi s njima šta hoće i da na takav način ponizi našu svetu vjeru”, rekao je Joanikije.

Kad su pokušali da pretumače Njegoša, rekao je Vladika Joanikije, onda tu nema kraja.

”Sve je to povezano. Trebalo je da preknjiže svetinje na državu, pa bi onda po istom obrascu tzv. kosovske vlasti sve preknjižile na kvazidržavu Kosovo. I to je bilo lako prozreti i to je već sve bilo isplanirano. Tako mi ovdje kada smo se borili za očuvanje svetinja, istovremeno smo se borili i za očuvanje svetinja na Kosovu i Metohiji koje su i dalje ugrožene”, rekao je Joanikije prenosi portal Mitropolije crnogorsko-primorske.

On je rekao da se “nada da su naše svetinje već sada zaštićene”.

“Ali svetinje na Kosovu i Metohiji su u velikoj opasnosti, jer zapadni svijet hoće da otme dio teritorije države Srbije i da stvori, nasilnim putem, državu Kosovo. A onda da svetinje i sve kulturno blago srpskog naroda na Kosovu i Metohiji preknjiži na tu tzv. državu”, upozorio je mitropolit Joanikije.

Rekao je da tuska vlast nije htjela da mijenja identitet srpskih svetinja.

Izvor: CDM

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me

Dokumenta