Foto: ZLJPS
Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore objavio je danas javni poziv za izbor članova/ica Mreže zlatnih savjetnika Ombudsmana i poziva zainteresovanu djecu da pošalju prijave u narednih 20 dana.

Mreža zlatnih savjetnika Ombudsmana je osnovana u cilju postizanja većeg stepena učešća djece u svim oblastima društvenog života, radi afirmacije i zaštite njihovih garantovanih prava i sloboda.

“Draga djeco, ukoliko ste zainteresovani da postanete dio kreativnog tima koji pomaže Ombudsmanu u promociji i zaštiti dječjih prava pozivamo vas da se prijavite kako bi zajedno radili na poboljšanju uslova za postizanje većeg stepena učešća djece u svim oblastima društvenog života”, saopštio je Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore.

Uslovi za prijavu su jednostavni – osim ličnih podataka, potrebno je da zainteresovani pošalju kratak sastav, najviše jedna pisana ili naslikana stranica o nekom ljudskom – dječjem pravu koje bi trebalo poboljšati, kao i kratku biografiju u kojoj će napisati nešto o sebi.

Članstvo (mandat) traje tri godine, a Mreža se sastoji od najviše 20 članova.

“Kroz obrazovne kampove i druženja djeci je na prilagođen i zanimljiv način obezbijeđeno učenje o ljudskim pravima i njihovoj ulozi svojevrsnih ambasadora i predstavnika mišljenja djece iz svojih škola i lokalnih zajednica”, navodi Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore.

Prethodne generacije zlatnih savjetnika učestvovale su na konferencijama i drugim skupovima na kojima su javno predstvaljani stavovi djece i institucije o aktuelnim pitanjima, a takođe su učestvovali u izradi specijalnih izvještaja Zaštitnika.

Jedna od najvažnijih aktivnosti bilo je učešće na sjednici Komiteta Ujedinjenih nacija za prava djeteta u Ženevi. Takođe, troje zlatnih savjetnika bilo je nominovano za Međunarodnu dječju nagradu za mir, koju dodjeljuje organizacija KidsRights fondacija.

Prijave se podnose na adresu ul. Svetlane Kane Radević br. 3 Podgorica ili djeca@ombudsman.co.me , a detaljnija informacija o Mreži i uputstvo za podnošenje dokumentacije dostupni na ovom linku.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, izvršni direktor
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta