Japanske zdravstvene vlasti izrazile su zabrinutost da bi novi sojevi virusa korona mogli biti pokretač četvrtog talasa pandemije 109 dana do početka Olimpijskih igara u Tokiju, prenosi N1.

Novi sojevi virusa mnogo su zarazniji i otporniji na vakcine, koje još nisu dostupne široj javnosti Japana. Situacija je najteža u Osaki, gdje je prošle sedmice registrovan rekordan broj zaraženih na dnevnom nivou, zbog čega su vlasti uvele mjere blokade.

Mutirani soj virusa korona prvo je otkriven u Velikoj Britaniji i uzrok je velikog broja zaraženih u regionu Osaka.

„Četvrti talas će biti mnogo veći. Potrebno je da počnemo razgovore o ciljanim merama za oblast oko Tokija“, rekao je jedan od članova stručnog tima i profesor na Univerzitetu u Tokiju Kodži Vada.

Japan je prošle godine u dva navrata proglašavao vanrednu situaciju i zvaničnici sada razmatraju mnogo preciznije mjere kako bi omogućili lokalnim vlastima da skrate radno vrijeme i uvedu novčane kazne.

Osaka je otkazala prolazak olimpijske baklje, ali je japanski premijer Jošihide Suga insistirao da će se Olimpijske igre održati kako je i planirano. On je istakao da mjere primenjene u Osaki mogu biti uvedene i u Tokiju i drugim mjestima, u slučaju potrebe.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta