Foto:
Za veoma kratko vrijeme ostvaren je zapažen rezultat na svim nivoima obrazovnog procesa, zaključile su tokom sastanka ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović i ambasadorka Republike Slovenije Bernarda Gradišnik.

Tokom sastanka, ministarka je upoznala ambasadorku sa dosadašnjim rezultatima u oblastima obrazovanja, nauke i inovacija.

Naučna i tehnološka saradnja između Crne Gore i Republike Slovenije biće u fokusu u narednom periodu. Saradnja na ovom polju će se dodatno intenzivirati kroz Konkurs za sufinansiranje naučne i tehnološke saradnje između Crne Gore i Republike Slovenije za period 2025-2026. godine koji je objavljen 8. marta – saopšteno je iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija (MPNI).

Cilj konkurs je, kako je istakla ministarka, da omogući našim istraživačima da sa kolegama iz Republike Slovenije rade na zajedničkim projektima, razvijaju mobilnost, razmjenjuju stečena znanja i iskustva i da kao rezultat zajedničkog rada na projektu, potencijalno apliciraju i učestvuju u evropskim programima za nauku i istraživanje.

Takođe, konkurs će omogućiti i sufinansiranje međusobnih posjeta istraživača koji će sprovoditi zajedničke istraživačke projekte.

Slovenačke naučne institucije i kompanije su veoma zainteresovane za saradnju sa Naučno-tehnološkim parkom, Fondom za inovacije, Inovaciono-preduzetničkim centrom „Tehnopolis“ i visokoobrazovnim institucijama – kazala je Gradišnik.

Sagovornice su se složile da su obrazovanje i nauka oblasti kroz koje će se dodatno učvrstiti tradicionalno odlični bilateralni odnosi Crne Gore i Slovenije.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, izvršni direktor
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta