gradski/screenshot

NAJNOVIJE

Foto: Gradski.me

Rezolucija koja će sjutra biti usvojena u Evropskom parlamentu, nije rezolucija o pitanju Kosova, već je jasna namjera da se od Srbije napravi demokratska zemlja, rekao je spoljnopolitički komentator Boško Jakšić.

Gostujući na N1 u emisiji Dan uživo, Jakšić je istakao da ukoliko tekst Rezolucije ostane kao što je u nacrtu, i ukoliko ne bude bila „ublažena“, a što će Vučićevi saveznici sigurno pokušati da učine, onda je to „na srebrnoj tacni servirana pobjeda“ srpskoj opoziciji koja nije umjela sama da je ostvari.

„Formulacije koje su korišćene u Nacrtu rezolucije veoma su ozbiljne, a ja sam izborojao da se od 29 tačaka, čak u 16 izražava zabrinutost – od izbornih rezultata, izbornih neregularnosti, do retorike srpskih vlasti u obraćanju međunarodnim posmatračima, a ono što je najvažnije u njoj je što je izražena direktna prijetnja obustave novca Srbiji iz fondova EU“, objasnio je Jakšić.

On je istakao i da se stepen ozbiljnosti Rezolucije može „mjeriti“ i time što vlast u Srbiji nipodaštava taj dokument.

„Što je dokument važniji nipodaštavanje vlasti je veće. Brnabić ga je nazvala – Radio Milevom. Dokument nije pravno obavezujući, ali je platforma za Evropsku komisiju koja je izvršni organ EU i odrediće budući odnos prema Srbiji. Nipodaštavati i ignorisati ovaj dokument, a što je radio i predsjednik Vučić, pokazuje ponovo njegovu tipičnu, dvostruku retoriku – jednu za domaću javnost, a drugu kada razgovara sa evropskim zvaničnicima. Spreman sam da tvrdim da će u velikoj mjeri zahvaljujući oštrini Rezolucije o izborima u Srbiji, Vučić morati da prihvati nove izbore u Beogradu“, rekao je Jakšić.

Komentarišući današnju konferenciju za novinare predsjednika Srbije i njemačkog ministra odbrane, koja je protekla u oštrim tonovima, Jakšić je rekao da očigledno postoji rastuća nervoza u Beogradu.

„Vučić uglavnom izbjegava konflikte sa stranim zvaničnicima, a ovo što se danas desilo je dokaz nervoze i tome nije doprinijelo to što Njemačka prodaje oružje Kosovu, već više zahtjevi Evropskog parlamenta, a među njima i to da se formira međunarodna komisija koja će istražiti sve što je vezano za izbore u Srbiji. To su stvari koje ga ozbiljno nerviraju“, rekao je spoljnopolitički komentator.

On je naveo i da su u pitanju odluke EP, koje će imati dalekosežan uticaj na pozicioniranje Srbije i da je sada izbor na Beogradu.

„Ukoliko se nastavi ovakva retorika, onda Srbija zasigurno stupa na kolizioni put sa EU. Kakve će to imati posledice za Srbiju, i da li će to još više okrenuti Srbiju ka Rusiji, vidjećemo. Ali je svakako situacija daleko složenija i prevazilazi varničenje zbog same Rezolucije. Mislim da su Evropljani sada pokazali spremnost da se brinu o demokratiji u Srbiji i to je jasno, jer se ovaj dokument ne tiče Kosova, već je povod i prilika da se od Srbije napravi jedna demokratska zemlja“, istakao je Jakšić.

Sada se postavlja pitanje šta Vučić hoće, objašnjava Jakšić, hoće li da ide putem ka Evropskoj uniji.

„Nije više pitanje investicija, što Vučić koristi kao argument. U pitanju je reformisanje i kvalitativna promjena političkog stanja u Srbiji i zato Rezolucija ima ogromnu važnost. Ako naprednjaci riješe da je ignorišu, onda nam se ne piše dobro“, smatra on.

„Savjet bezbjednosti mala pobjeda, ali bez ozbiljnijih odluka“

Na osnovu svih incidentnih situacija na Kosovu, očigledno je da Vučić ima neki kapital, smatra Jakšić, sa kojim bi mogao da traži pojačan pritisak na Kurtija.

Jakšić navodi i da je činjenica da su SAD i Zapad nezadovoljni premijerom Kosova, ali da postoji granica do kada će ga pritiskati, kao i da se neće „ići previše“ u tome.

„Sama sjednica SB je mali diplomatski uspjeh Beograda s obzirom na to da je bilo pitanje hoće li uopšte biti zakazana, a onda da li će biti zatvorena ili otvorena. Ako bude otvorena onda je to još jedan uspjeh. Međutim na toj sjednici ćemo prisustvovati razmjeni optužbi jer će se sve na to svesti, a na kraju neće biti ozbiljnijih odluka koje bi u ovom trenutku trebalo da se tiču ponašanja Prištine. Čak i da do toga dođe došlo bi do veta sa američke strane“, zaključio je Jakšić.

Izvor: N1

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Slobodan pristup informacijama

Dokumenta