Foto: Gradski.me

Odbornici SO Šavnik na upravo završenoj sjednici izglasali su odluku o skraćenju mandata. U lokalnom parlamentu vladajuća Demokratska partija socijalsita ima 18 odbornika, a opozicija 12.

Vlada Crne Gore danas je donijela odluku o uvođenju prinudne uprave u Šavniku i Andrijevici, ali ona, koliko je poznato, do ovog trenutka nije objavljena u Službenom listu.

Predsjednik Opštine Šavnik Jugoslav Jakić u izjavi za Antenu M kazao je da odluka ministra javne uprave Maraša Dukaja da uvede prinudnu upravu u toj Opštini, nema uporište u zakonu Crne Gore iznoseći pritom neistine, preuzimajući ingerencije koje mu ne pripadaju.

“Nakon svega onoga što je opština Šavnik uradila, odnosno ispunila zahtjeve prema Vladi Crne Gore koji su joj bili upućeni kako bi se izbjegla prinudna uprava, Vlada je ipak, pribjegla jednoj političkoj odluci, jednom neviđivom presedanu u Crnoj Gori, da se grubo miješa u ono što su, prava građana na samostalnost lokalne uprave. Odnosno onoga trenutka kada joj se ne dopadaju nosioci vlasti u jednoj Opštini ili kada joj se ne dopadaju odluke koje ta lokalna samoprava donosi, Vlada poseže za mjerom prinudne uprave i na taj način najgrublje kršeći jedno od osnovnih prava građana, to je pravo na lokalnu samopravu”.

Jakić je podsjetio na neistine koje je minister Dukaj izrekao.

“Dukaj je rekao da Opština Šavnik nije usvojila strateški plan, što apsolutno nije tačno, usvojen je novi strateški plan, govorio je o prodruženju mandata strateškog plana što je odluka od ranije. Ministar je potencirao i danas i prethodnih dana da je ministrastvo brojim vapajima i apelima da se odradi nešto u Opštini Šavnik, da Opština na to nije odgovarala, što je apsolutna laž”.

Jakić je pozvao ministra da ako ima i jedan akt koji je njegovo ministarstvo u tom kontekstu uputilo Opštini Šavik, da ga objavi i kako dodaje, neće više imati problema što se njih tiče, jer se više neće baviti ovim poslom.

“A tako isto očekujemo od njega, ukoliko to nije tačno što je govorio proteklih dana. Ja ću vam reći da smo provjerili sve dopise od ministarstva javne uprave, ni u jednom se ne pominje bilo kakva nepravilnost ili da treba otkloniti neku nepravilnost u lokalnoj sam upravi”.

Jakića zanima zbgo čega se Dukaj za četiri godine nijednom nije obazirao na strateški plan, već, kako kaže, sada u ovom političkom trenutku.

Također je nevjerovatno da komentariše to što Državna izborna komisija nije raspisala izbore, što je izrugivanje pravu.

“Znači sve što je bilo u ingerenciji što se tiče opštinske izborne komicije je urađeno tako da apsolutno ne stoji nijedna od tih trvdnjih koje je ministar iznio i zaista bi se najviše radovao kada bih mogao sve ove argumente da da ukristim sa ministrom na nekoj od emicija na javnom prostoru i da cjelokupna crnogorska javnost vidi o kakvoj vrsti kompetencije se radi trenutno u ministarstvu javne uprave”, zaključio je Jakić.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, izvršni direktor
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta