Jakič

Današnji snimci ne ohrabruju, poručio je za TVCG bivši ministar odbrane Slovenije i nekadašnji poslanik Evropskog parlamenta Roman Jakič i pozvao Vladu da probleme riješi u institucijama, a da priču o crnogorskom državljanstvu ostavi parlamentu.

Namjera Vlade da spusti kriterijume za dobijanje crnogorskog državljanstva, a time i biračkog prava zasad nepoznatom broju ljudi koji žive u Crnoj Gori, a porijeklom su iz zemalja regiona, za nekadašnjeg poslanika u Evropskom parlamentu, Romana Jakiča, neobična je. Objašnjava i zašto.

“Nije mi bilo čudno da glasaju stranci koji su u Crnu Goru došli da rade i žive i imaju privremeno boravište, nego mi je više bilo neobično da državljani Crne Gore koji su na privremenom radu u inostranstvu više neće imati mogućnost glasanja. Zato ako vi jednom podijelite državljanstvo ljudima uz to idu i prava i dužnosti i jedno od tih prava i dužnosti su i glasanje”, pojasnio je Jakič.

Još neobičnije mu je, kaže, što tako bitan dokument kroz Odluku, treba da, kada prođe sve procedure, razmatra Vlada, a ne Skupština.

“Vlada koja ima većinu u parlamentu nema se čega bojati da takvu diskusiju otvori u parlamentu i da se tamo pokažu svi plusevi i minusi takve odluke”, smatra Jakič.

Dodaje i da zabrinjavaju slike sa crnogorskih ulica od danas…. Jasno je, ističe, da su ponovo počeli problemi u Crnoj Gori.

Zato Vlada mora naći rješenje koje će zadovoljiti sve građane, kazao je i naglasio da vlast dodatno mora biti na oprezu, jer Evropska unija Crnu Goru i dalje doživljava kao državu koja je najdalje odmakla na evropskom putu.

“Zabrinjava porast govora mržnje, na neki način taj revizionizam koji je permanentan u politici, zabrinjava porast nacionalizma, zabrinjavaju sva dešavanja pa i današnja, ali to ne sprječava volju evropskih institucija da Crnu Goru ne bi poduprli u svim tim njihovim težnjama prema EU”, poručio je Jakič.

Ali takve signale, po uzoru na prethodnu, aktuelna Vlada mora češće i mnogo jasnije slati, rekao je Jakič i upozorio da bi pasivnost, ali i brojne izjave zvaničnika, poput one ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića – bez sumnje mogle usporiti put Crne Gore ka Evropskoj uniji.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta