Izvještaj EU: RTCG proizvodi politički uravnotežen sadržaj

Radio Televizija Crne Gore (Radio Televizija Crne Gore – RTCG), nacionalni javni emiter nastavio je da proizvodi politički uravnotežen sadržaj, uključujući i tokom izbornih perioda, navodi se, između ostalog, u godišnjem izvještaju Evropske unije (EU) o stanju ljudskih prava i demokratije u svijetu za 2023. godinu.

U izvještaju, koji je sastavio visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Žozep Borelj i koji je objavljen na sajtu EU 29. maja, navodi se da je medijski pejzaž ostao pluralistički i raznolik.

“Zakonodavni i institucionalni okvir o osnovnim pravima je uglavnom uspostavljen u Crnoj Gori. Međutim, potrebni su dodatni napori da bi se ovaj okvir u potpunosti implementirao”, piše u izvještaju.

Kako navode, zakonodavni i institucionalni okvir o osnovnim pravima je uglavnom uspostavljen u Crnoj Gori.

“Međutim, potrebni su dodatni napori da bi se ovaj okvir u potpunosti primijenio. Potrebne su neke zakonske promjene. Najugroženije grupe u društvu – Romi i Egipćani, osobe sa invaliditetom i LGBTI osobe – i dalje su bile izložene diskriminaciji, govoru mržnje i zločinima iz mržnje”, konstatuje se u izvještaju.

Medijsko nebo je, dodaju, “raznoliko i veoma polarizovano”.

“Sa neujednačenom primjenom novinarskog etičkog kodeksa i profesionalnih standarda. Generalno, vlasti su pružile brze i efikasne policijske i institucionalne odgovore na nove slučajeve nasilja nad novinarima. Međutim, nije bilo efikasnog sudskog praćenja starih slučajeva. Novi medijski zakon nije usvojen. Radio Televizija Crne Gore (Radio Televizija Crne Gore – RTCG), nacionalni javni emiter nastavio je da proizvodi politički uravnotežen sadržaj, uključujući i izbore”, navodi se u dokumentu.

Kako piše, Crna Gora je 2023. godine patila od duboke polarizacije i podjela.

“To je dovelo do blokade političkog sistema. Političkom situacijom dominirala je prelazna vlada kojoj je nedostajao neophodan politički legitimitet i parlament koji nije mogao da okupi konzistentnu većinu da pokrene reforme. Odsustvo funkcionalnog Ustavnog suda tokom jednog dela godine dovelo je do neizvijesnosti i pravnog neslaganja. Održani su predsjednički i parlamentarni izbori, koje je nadgledala izborna posmatračka misija Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS/ODIHR)”, piše u izvještaju.

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments