Matica crnogorska: Izložba povodom 80 godina 13. jula na Cetinju

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Izložba Matice crnogorske pod nazivom “80 godina 13. jula 1941–2021 – GODINE PRKOSA I PONOSA” biže otvorena večeras u 18 sati u Nacionalnoj biblioteci Crne Gore „Đurđe Crnojević“.

ISzložbu su priredili Matica crnogorska i Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske povodom obilježavanja jubileja 80 godina od Trinaestojulskog ustanka 1941. godine, kao jednog od najsvjetlijih trenutaka crnogorske istorije,

Postavku čine dvadeset dva ilustrovana panoa sa fotografijama i dokumentima iz perioda pripreme ustanka i događanja nakon toga. Autori izložbe su istoričar dr Adnan Prekić; istoričarka mr Jadranka Selhanović; Ivan Ivanović, generalni sekretar Matice crnogorske i Danilo Ivezić, predsjednik Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske. Za katalog izložbe tekst je napisao dr Adnan Prekić.

Izložbu će otvoriti Dragan Radulović, predśednik Matice crnogorske, a na otvaranju će govoriti Danilo Ivezić, predśednik Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske i Stevan Radunović, predśednik UBNOR-a i antifašista Cetinja.

“Narod Crne Gore podigao je ustanak u trenutku kada su fašisti kontrolisali cijelu Evropu. Zbog toga je ovo jedan od najsvjetlijih trenutaka milenijumske istorije Crne Gore, najveći i najorganizovaniji ustanak protiv okupatora u Evropi tokom 1941. godine. Trinaestojulski ustanak zato predstavlja i jedan od vojnih i političkih fenomena Drugog svjetskog rata. Ništa manje nijesu važne vrijednosti na kojima je organizovan otpor okupatoru. Te vrijednosti su ugrađene u temelje svih budućih razvojnih i emancipatorskih uspjeha Crne Gore. Vrijednosti slobode, antifašizma, jednakosti i pravde postaće kamen temeljac obnovljene crnogorske državnosti koja je Trinaestojulskim ustankom najavila početak jednog novog perioda naše savremene istorije”, navodi se u tekstu kataloga.

Posljednje:

VEZANE VIJESTI

POSLJEDNJE:

VEZANE VIJESTI:

Dokumenta