Izložba “Post- YU-th”: Osnaživanje umjetnika mlade generacije

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp


Centar savremene umjetnosti i Institut za savremenu umjetnost najavili su zajednički program povodom otvaranja izložbi “Post-YU-th” i nagrada za mlade vizuelne umjetnike “Milčik”, koje su koncipirane kao podrška i motivacija za mlade savremene umjetnike.

Saradnja ove dvije institucije, kako navode u saopštenju, ima za cilj da osnažuje i ohrabruje umjetnike mlađe generacije u njihovom radu i umjetničkom razvoju.

“CSU je prvi put uputio i javni poziv na konkurs nevladinom sektoru, prepoznavajući ga kao jedan važan faktor u kreiranju kako umjetničkih, tako i svih drugih tokova savremenog društva. Ove godine selektor ‘Post-Yu-th’ je umjetnik i kurator Darko Vukić (Beograd). Učesnici ovogodišnjeg Bijenala su Milica Mijajlović i Brigita Antoni (Crna Gora), Luka Ličina (Srbija), Marko Gutić Mižimakov (Hrvatska), Laureta Hajrullahu (Kosovo), Andrej Škufca (Slovenija), Miloš Trakilović (Bosna i Hercegovina) i Nataša Nedelkova (Sjeverna Makedonija). Finalisti trećeg izdanja nagrade Milčik, čiji radovi će biti predstavljeni publici su Ana Aleksić, Milka Delibašić, Milica Mijajlović i Semir Mustafa“, navode u saopštenju.

O nagradama odlučuje stručni žiri za “Post-Yu-th”: Tjaša Pogačar, Ljiljana Karadžić i Barbara Gregov, dok žiri koji odlučuje o ovogodišnjoj nagradi Milčik čine: Ana Ivanović (istoričarka umjetnosti NMCG), Lilia Kudelia (istoričarka umjetnosti i kuratorka RU/NY, Dallas Contemporary), Brigita Antoni (vizuelna umjetnica, dobitnica Milčik nagrade 2019) i Miroslav Karić (istoričar umjetnosti Muzej Savremen umjetnosti Beograd / Remont).

“Program će početi u srijedu 8. decembra u 19 sati , predavanjem Tjaše Pogačar, kuratorke 34. bijenala grafičke umjetnosti u Ljubljani/Iskra Delta. Narednog dana od 17 sati, izložbe će biti otvorene za publiku: u Dvorcu Petrovića “Post-YU”, dok će u Perjaničkom domu i Galeriji Klub biti izloženi radovi finalista Milčik nagrade. Proglašenje Milčik nagrade planirano je za 18 sati, dok je za Post-YU-th planirano za 19 sati”, obavještavaju u CSU.

Posljednje:

VEZANE VIJESTI

POSLJEDNJE:

VEZANE VIJESTI:

Dokumenta