NAJNOVIJE

Iz Sindikata prosvjete Gradskom portalu je potvđeno da u 10 časova počinje prvi sastanak radne grupe koju čine predstavnici Ministarstva prosjete, nauka i inovacija i resora finansija, a koja će voditi pregovore oko modela za uvećanja plata prosvjetnim radnicima i zahtjeva da im se na osnovu Granskog kolektivnog ugovora uvećaju zarade za 10 odsto. Prema saznanjima Gradskog portala, radna grupa je juče formirana i već danas počinju razgovori za unapređenje položaja zaposlenih u prosvjeti kroz izmjene GKU. Predsjednik Sindikata Radomir Božović upozorio je da će štrak početi 19.febrauara ukoliko se ne ispoštuje potpisani GKU.

Predstavnici Sindikata su u ponedjeljak pokrenuli postupak pred Agencijom za mirno rješavanje sporova da im se isplati uvećanje plata za 10 odsto.

Iz MPNI je saopšteno prethodnog vikenda da su zajedno sa kolegama iz resora finansija, na sastanku koji je održan u subotu 3. februara, predstavnicima Sindikata prosvjete saopštili vrlo jasnu i konkretnu ponudu koja se, navode, tiče uvećanja zarada prosvjetnih radnika, a koja podrazumijeva uvećanje zarada u neto iznosu od najmanje 15 odsto, što bi se primjenjivalo najkasnije do kraja trećeg kvartala tekuće godine.

“Istovremeno će se raditi na izmjenama Zakona o zaradama u javnom sektoru da bi se ispravile evidentne nelogičnosti i neusklađenosti u sistemu zarada, kako je i najavljeno iz resora finansija”, navodi se u saopštenju MPNI.

Napominju da je u spornom članu Granskog kolektivnog ugovora riječ o bruto uvećanju, dok ponuda ministarstava podrazumijeva neposredno uvećanje neto zarade u oblasti prosvjete od minimum 15 odsto.

“Ministri su na sastanku predložili izmjene Granskog kolektivnog ugovora (GKU) u što skorijem roku i dogovoreno je formiranje radne grupe koja će biti sastavljena od predstavnika Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija i Sindikata prosvjete, koja će raditi na izmjenama i dopunama Granskog kolektivnog ugovora. Predstavnici Sindikata su već danas poslali predlog članova pregovaračkog tima za izmjene i dopune Granskog kolektivnog ugovora, što je učinjeno i od strane Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija, čime su se stekli uslovi da Radna grupa bude formirana već sjutra”, navodi se u saopštenju.

Ističu da je neophodno primijeniti održiva rješenja koja neće ugroziti funkcionisanje sistema, a sa druge strane će voditi do sistemskog unapređenja položaja prosvjetnih radnika u društvu, što je, nadamo se, svim učesnicima u razgovoru i cilj.

D.B.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Slobodan pristup informacijama

Dokumenta