Ove školske godine, prema podacima iz matične evidencije građana, za upis u prvi razred doraslo je oko 8.900 djece. Dakle, upisuju se djeca rođenja 2018. godine. Putem portala www.upisi.edu.me roditelji odnosno staratelji mogu elektronskim putem podnijeti zahtjev za upis djeteta u prvi razred osnovne škole, istakli su za Gradski portal iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija. Prijave se mogou podnositi od 1. aprila 2024. godine na web adresu www.upisi.edu.me. Osnovne škole su u obavezi da u MEIS apkilaciju unesu raspored termina testiranja djece prije početka upisa. 

” Prilikom podnošenja zahtjeva, nakon prijavljivanja, unose JMB djeteta kada se automatski povlači dio podataka iz registara državnih institucija, što je olakšica u postupku podnošenja zahtjeva (registar građana i iz registra MRSS). Potom, takođe elektronskim putem, biraju termin za razgovor sa predstavnikom pedagoško psihološke službe škole, čime se prevazilazi jedan od odlazaka u školu. Roditelj dobija povratnu informaciju o podnesenom zahtjevu. Dakle, postupak prijavljivanja je veoma jednostavan. Kao dodatnu pomoć roditeljima, Ministarstvo je objavilo video tutorijal u kojem su jasno prikazani svi koraci elektronskog prijavljivanja. Ovaj tutorijal je objavljen na početnoj stranici portala za upis, kao i na sajtu Digitalna škola.

Ukoliko roditelj odnosno staratelj nije u prilici da zahtjev za upis u prvi razred osnovne škole podnese elektronskim putem, to može učiniti neposrednim odlaskom u školu.

U osnovnu školu, u skladu sa Zakonom, kako ističu iz Ministarstva, upisuju se djeca koja će u kalendarskoj godini, u kojoj počinju da pohađaju školu, navršiti šest godina života.

” Imajući u vidu da je osnovno obrazovanje obavezno, sva djeca će biti upisana u prvi razred. Djetetu se može odložiti početak školovanja za jednu školsku godinu, ako se utvrdi da nije spremno za polazak u školu, i to na prijedlog komisije za upis ili roditelja. O odlaganju početka školovanja odlučuje posebna komisija (koju čine pedagog, odnosno psiholog, nastavnik razredne nastave i vaspitač). Komisija u donošenju odluke o odlaganju početka školovanja cijeni mišljenje roditelja i nadležne zdravstvene službe “, oibjasnili su iz MPNI.

D.B.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, izvršni direktor
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta