Foto: MVP

Autor: R.U.I.

NATO ostaje posvećen dugoročnoj bezbjednosti i stabilnosti našega regiona – saopštio je šef crnogorske diplomatije Filip Ivanović nakon jučerašnjeg sastanka ministara vanjskih poslova zemalja NATO-a.

Ivanović je saopštio da je i sam istakao važnost napora Alijanse i angažman generalnog sekretara Stoltenberga, što je potvrdila i njegova nedavna posjeta regionu.

Ivanović je, navodi se u saopštenju, ponovio nedvosmislenu opredijeljenost Crne Gore ispunjavanju strateških vanjskopolitičkih ciljeva: punopravno članstvo u EU, nastavak dosljednog sprovođenja NATO politika, snaženje pozicije Crne Gore u multilateralnim organizacijama i jačanje regionalne saradnje.

– Istovremeno sam ponovio da ćemo, kao kredibilna NATO članica, nastaviti da sprovodimo sve obaveze koje proističu iz članstva, uključujući i doprinos politici odvraćanja i odbrane, jačanju ciljeva i sposobnosti Alijanse, kao i učešću u misijama i operacijama – rekao je Ivanović.

I to ne bi bilo ništa neobično da, u autorskom tekstu u Vijestima u januaru 2014. godine ,,NATO nije naš interes“, Ivanović nije napisao da smatra da ,,pristupanje NATO-u nije ni vojni, ni ekonomski, a ni moralni interes Crne Gore, niti je to odraz njenog istorijskog ili budućeg identiteta“.

– Da li ćemo kao država i kao pojedinci prihvatiti zakon džungle po kojem jaki i moćni ostvaruju svoje interese uništavajući slabije? To nije samo stvar realpolitike ili krajnjeg pragmatizma, već i suštinskog određenja prema savremenim fenomenima i kolektivne, pa i lične, odgovornosti pred svijetom u njegovoj sadašnjosti i budućnosti – objašnjavao je u Vijestima Ivanović.

Dakle: isti čovjek, devet godina poslije, drugačiji stav.

Izvor: Pobjeda

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Slobodan pristup informacijama

Dokumenta