Italija snažno podržava reformske procese u Crnoj Gori, saopšteno je nakon sastanka ministra vanjskih poslova Filipa Ivanovića, ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića i ministra pravde Andreja Milovića sa italijanskim kolegama.

Tri crnogorska ministra učestvovala su u Rimu na radnom ručku čiji je domaćin bio potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Republike Italije Antonio Tajani, zajedno sa ministrom unutrašnjih poslova Mateom Pjantedozijem i ministrom pravde Karlom Nordijem, a sastanku su prisustvovali i predsjednik italijanske Nacionalne agencije za antikorupciju (ANAC) Đuzepe Busia, državni tužilac za borbu protiv mafije Đovani Melilo, kao i komandant Finansijske policije Andrea de Đenaro.

Kako se navodi u zajedničkom saopštenju tri ministarstva, sagovornici su izrazili zadovoljstvo napretkom koji je Crna Gora postigla u prethodnom periodu kompletiranjem sastava Ustavnog suda i Sudskog savjeta, kao i izglasavanjem vrhovnog državnog tužioca, ali i imenovanjem glavnog pregovarača.

“Time su, kako su istakli, stvoreni uslovi za novi zamah u reformskom procesu, koji će omogućiti kvalitetnu i brzu implementaciju reformi u brojnim oblastima, posebno kada je riječ o unapređenju vladavine prava i borbi protiv korupcije, kao i doprinijeti bržem okončanju pregovaračkog procesa sa EU”, navodi se u saopštenju.

Italijanski ministri, kako se dodaje, istakli su da Crna Gora može računati na punu pomoć Italije na reformskom putu, te dodali da postoji spremnost da se podijele znanja i iskustva koja bi se značajno unaprijedio kvalitet reformi.

“Kada je riječ o pregovaračkom procesu, dodali su da će Italija nastaviti da pruža snažnu podršku našoj zemlji, posebno kada je riječ o poglavljima 23. i 24, te izrazili uvjerenje da će Crna Gora postati prva naredna članica Unije”, navodi se u saopštenju.

Na sastanku je ocijenjeno da Crna Gora i Italija njeguju prijateljske, sadržajne i istorijski bliske veze, koje će se u narednom periodu dodatno produbiti jačanjem saradnje u oblastima od obostranog značaja.

“Na toj liniji, ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović i njegov italijanski kolega Mateo Pjantedozi potpisali su danas Operativni protokol za borbu protiv droge, koji će dodatno ojačati saradnju crnogorskih i italijanskih organa u suzbijanju krijumčarenja i trgovine narkoticima”, zaključuje se u saopštenju.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Slobodan pristup informacijama

Dokumenta