NAJNOVIJE

Foto: EPPA

Italijanski tužioci optužili su visokog zvaničnika Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) da ih je lagao o izvještaju SZO o reagovanju Italije na pandemiju koronavirusa, prenose svjetski mdiji.

Tužioci u Bergamu otvorili su istragu protiv Ranierija Gera, tada pomoćnika generalnog direktora SZO zbog navodno lažnih izjava datih na saslušanju u novembru.

Gera je bio veza SZO sa italijanskog vladom kada je Italija prošle godine bila epicentar izbijanja širenja koronavirusa u Evropi.

Tužioci istražuju zašto je registrovan veliki broj umrlih od koronavirusa u Bergamu i da li je nedostatak spremnosti Italije da odgovori na epidemiju igrao ulogu u tome.

Njihova istraga se proširila na izveštaj SZO o odgovoru Italije na koronavirus, u kojem se navodi da italijanska vlada nije ažurirala svoj plan spremnosti na neku pandemiju od 2006.

SZO je uklonila izvještaj sa svog sajta 14. maja, dan posle objavljivanja, i nikada ga nije ponovo objaviila. Nestanak dokumenta sugeriše da je SZO povukla izvještaj da bi izbjegla eventualne kritike i odgovornost italijanske vlade.

Gera je bio visoki zvaničnik u italijanskom Ministarstvu zdravlja u periodu 2014-2017, kada je plan pripravnosti za pandemiju trebalo da bude ažuriran u skladu sa smjernicama EU.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta