Istraživači otkrili da slušanje jedne Mocartove kompozicije smanjuje simptome epilepsije

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Volfgang Amadeus Mocart bio je kompozitor i pijanista iz Salcburga, koji je živio u drugoj polovini 18. vijeka. Kao “čudo od djeteta”, on je stvorio djela koja danas izvode najbolji muzičari i orkestri na svijetu. Nažalost, umro je veoma rano, sa 35 godina, a njegova muzika je nastavila da živi.

Vjerovali ili ne, Mocart je odnedavno postao relevantan i u medicini. Naime, istraživači su u novoj studiji objavljenoj u naučnom žurnalu Scientific Reports otkrili da slušanje jednog djela slavnog kompozitora djeluje umirujuće na ljude sa epilepsijom i smanjuje simptome ove opake bolesti.

U pitanju je Mocartova “Sonata u D-duru za dva klavira” (K448), koju je on napisao 1781, kada je imao svega 25 godina. Ista klavirska kompozicija je bila predmet istraživanja početkom 1990. u kontekstu poboljšanja prostorne inteligencije kod djece. Tada su istraživači tvrdili da slušanje Mocarta povećava inteligenciju. To je bio tzv. Mocartov efekat, za koji se vremenom ispostavilo da ne postoji.

Kako bi prostudirali efekat Mocartove muzike na ljude sa epilepsijom, istraživači su pustili gore pomenutu kompoziciju dok su istovremeno preko odgovarajućih senzora pratili promjene u mozgu učesnika eksperimenta. Ovi senzori su u stanju da detektuju tzv. interiktalna epileptiformna pražnjenja, koja se dešavaju u mozgu i simptom su epilepsije. Tim istraživača je otkrio da svega 30 sekundi slušanja Mocartove sonate značajno smanjuje ovu aktivnost u mozgu ljudi sa epilepsijom. Oni su takođe primijetili da su efekti najveći u trenucima tranzicije između različitih melodija poznatog kompozitora.

Zanimljivo je da je isti eksperiment isproban sa kompozicijama njemačkog operskog kompozitora Riharda Vagnera, ali su pozitivni efekti izostali. To nam govori da u Mocartovoj muzici postoji nešto umirujuće što blagotvorno djeluje na našu psihu i organizam, a što se ne može pronaći u muzici mnogih drugih čuvenih kompozitora klasične muzike. Istraživači se nadaju da će njihovo otkriće ostaviti traga u medicinskoj zajednici i ohrabriti doktore da preporuče Mocartovu muziku svojim pacijentima sa epilepsijom.

Izvor: My Modern Met

Posljednje:

VEZANE VIJESTI

POSLJEDNJE:

VEZANE VIJESTI:

Dokumenta