Srpski državljani Veljko Belivuk, poznatiji kao Velja Nevolja, i Marko Miljković su krajem januara tokom saslušanja u Specijalnom tužilaštvu u Podgorici kazali da se ne osjećaju ugroženo, te da nijesu imali saznanja da im se sprema likvidacija, saznaje Pobjeda.

Oni su saslušani u svojstvu svjedoka u predmetu protiv Radovana Stanišića i Mila Jovanovića, koji se terete za pripremanje njihove likvidacije u Tivtu.

Kako su kazali, tokom njihovog boravka u Crnoj Gori ništa nije ukazivalo na to da bi mogli biti ubijeni, kao i da su dan proveli u kotorskim lokalima, na otvorenom prostoru.

Belivuk i Miljković smatraju da je neko htio da ih ubije, to bi i učino dok su se kretali po gradu, jer su bili lake mete, a ne na tivatskom aerodromu koji je zasigurno obezbjeđeniji od bilo koje kafane u Crnoj Gori.
Nakon dolaska u Crnu Goru ugostio ih je vođa kavačkog klana Radoje Zvicer, prenosi Pobjeda.

Kako je riječ o bezbjednosno interesantnim osobama, oni su se našli na meti policijskih kontrola, za čim su privedeni u zgradu kotorske policije odakle su nakon ispitivanja o kretanju ubrzo pušteni jer kod njih nije pronađeno ništa sumnjivo.

Međutim, policija je nastavila danonoćno da ih prati, a 22. januara u Tivtu je spriječena likvidacija Belivuka i Miljkovića, kada su i uhapšeni članovi kriminalne grupe koja je spremala ovaj zločin.
Prema podacima crnogorskih istražitelja, plan je bio da u njih pucaju dok stoje u redu za čekiranje karata u zgradi aerodroma u Tivtu.U akciji crnogorske policije uhapšeni su Radovan Stanišić, Mile Jovanović, Goran Marković, a pritvor je određen Stanišiću i Jovanoviću, dok je Marković pušten da se brani sa slobode.

Kao organizatore ove kriminalne grupe tužilaštvo je označilo Janka Vukadinovića, koji se nalazi u UIKS-u i još jednu za sada neidentifikovanu osobu. Od Vukadinovića je oduzet kriptovani telefon kojim je komunicirao sa osumnjičenima.

Inspektori se nadaju da će nastavkom aktivnosti na ovom slučaju doći do osobe koja je angažovala Vukadinovića za likvidacije.

Kao članovi Vukadinovićeve grupe označeni su i Momčilo Milić (40), Hasan Turković (33) i Dušan Ivanović (41) iz Bara koji su prema podacima istražitelja planirali da 22. janura ubiju Slobodana Kašćelana, bliskog saradnika Radoja Zvicera.

Kašćelan je trebalo da bude ubijen 22. janura, prilikom dolaska u podgorički Viši sud gdje mu je bilo zakazano suđenje.

Istražitelji su prikupili dokaze da je neposrednim izvršiocima likvidacije Kašćelana trebalo da bude isplaćeno 500.000 eura, dok su za zločin u Tivtu trebali da budu isplaćeni sa 700.000 i 1.300.000 eura.

Belivuk i Miljković su 30. januara ujutru napustili Crnu Goru a na beogradskom aerodromu ih je dočekala policija koja ih je sprovela direktno na saslušanje.

Tamošnje vlasti zanimalo je što su ova dva bezbjednosno interesantnih lica radila u Crnoj Gori i sa kim su se sastajali.

Belivuk i Miljković su pušteni na slobodu a nekoliko dana kasnije, 4. februara uhapšeni su zbog sumnje da su organizovali kriminalnu grupu koja je izvršila niz najtežih krivičnih djela, skrivajući se iza Parizanove navijačke grupe ,,Principi“.

Pored njih, tada je uhapšeno još 20-ak pripadnika grupe, a Tužilaštvo za organizovani kriminal je pokrenulo istragu protiv 22 osobe.

Belivuk iza sebe ima poduži dosije zbog različitih krivičnih djela, a najčešće je riječ o krivičnim prijavama za nasilničko ponašanje i nanošenje teških tjelesnih povreda. Vođstvo navijačke grupe ,,Janjičari“ preuzeo je nakon likvidacije Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi, koji je ubijen 2016. godine nedaleko od Centralnog zatvora.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta