Foto: Pixabay

Institut za medije Crne Gore čestita kolegama i koleginicama Dan slobode medija i izražava duboko poštovanje prema svima koji profesionalnim radom služe javnom interesu i uporni su podsjetnik vlastima na njihovu obavezu da omoguće slobodan rad medija, saopšteno je iz IMCG.

“Bez kritički orjentisanih, slobodnih, hrabrih novinara i novinarki mnogi korupcionaški i kriminalni poslovi bi ostali zataškani i neotkriveni, slobode i prava ugroženi, ranjivi ne bi dobili prostor koji im pripada, a centri moći bi preuzeli potpunu kontrolu nad javnom sferom. Da bi novinarke i novinari mogli da rade posao profesinalno, država im mora garantovati slobodu i sigurnost, zbog čega i ovom prilikom pozivamo nadležne da do kraja rasvijetle ubistvo i napade na novinare, novinarke i imovinu medija iz ranijeg perioda. Bez toga ne možemo biti sigurni u istinsku volju vlasti da medijima obezbijedi slobodan ambijent za rad”, napominju u IMCG.

Naglašavaju da je sloboda prikupljanja i distribucije informacija od interesa javnosti, preduslov su kvalitetnog informisanja zbog čega je od presudnog značaja da vlast usvajanjem i primjenom seta medijskih zakona onemogući uzurpaciju medija, posebno Javnog servisa.

“Globalni trendovi ukazuju na zamor publike od vijesti, pad prihoda od oglašavanja, sve više sadržaja za koje se pretpostavlja da su generisani od strane vještačke inteligencije, što od medija zahtijeva preispitivanje uloge i nova prilagođavanja. Ti trendovi se reflektuju na Crnu Goru, njen specifičan, tržišno mali i stranom uticaju izloženi medijski prostor. Imajući u vidu krhkost institucija, otpor promjenama, podijeljenost medijske scene, rizici za etično novnarstvo, održivost etabliranih medija i kontrolu neprimjerenog uticaja su izraženiji nego u uređenim društvima koja uveliko razrađuju medijske politike i pravila s ciljem zaštite demokratije”, navodi se u saopštenju.

Nadaju se da će Crna Gora, zalaganjem i umrežavanjem svih aktera u društvu kojima je stalo do slobode medija i odbrane demokratije i čija je to obaveza i odgovornost, iskoristiti mogućnost koju pruža perspektiva članstva u EU i obezbijediti bolje zakonske uslove za rad novinara i novinarki, jače garancije za slobodan rad medija, te da će smanjiti rizike uplitanja u uređivačku autonomiju javnog i lokalnih medijskih servisa.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, izvršni direktor
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta