Foto: AP

Ekstremistička grupa tzv. Islamska država (ISIL) najavila je nove napade na Jevreje i hrišćane širom svijeta tokom svetog mjeseca Ramazana. Takođe je pozvala sljedbenike da napadnu kamp al-Hol u Siriji i oslobode tamošnje zarobljenike te terorističke grupe.

U 40-minutnom audio snimku koju je objavio medij povezan s ekstremističkom skupinom al-Furqan, portparol ISIL-a Abu Hudayfa al-Ansari pozvao je sljedbenike da tokom ramazana izvrše napade na hrišćane i Jevreje širom svijeta, posebno u Evropi, SAD i Izraelu.

U svom govoru je obilježio 10. godišnjicu proglašenja kalifata i, u svjetlu toga, pozvao sljedbenike u Siriji da napadnu kamp al-Hol i oslobode zatvorenike ove ekstremističke grupe. Kamp u Siriji pod kontrolom je kurdskih skupina i u njemu se nalazi nekoliko hiljada ljudi, uključujući rodbinu pripadnika ISIL-a i brojne strance.

Al Ansari je pohvalio i nedavni napad u koncertnoj dvorani Crocus u predgrađu Moskve, u kojem su ubijene najmanje 143 osobe, a 360 ih je ranjeno.

ISIL, protiv kojeg se Moskva bori u Siriji, a grupa je aktivna i na ruskom Kavkazu, izvodi napade u Rusiji od kraja 2010. U januaru je takođe preuzeo odgovornost za samoubilački bombaški napad na jugu Irana, u kojoj su dvije osobe ubijene više od 80 osoba.

Dok je ISIL i dalje poražen u svojim glavnim uporištima na Bliskom istoku, značajno je napredovao u Africi i dijelovima južne Azije, osvojivši brojne teritorije i resurse koji bi mogli poslužiti kao lansirna rampa za novu kampanju ekstremističkog nasilja. Mnoge vuropske vlade već su prešle na najviši nivo pripravnosti posljednjih godina.

Izvor: Agencije

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, izvršni direktor
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta