Foto: RTCG

Iran je danas optužio Izrael da stoji iza napada na njegovu fabriku za obogaćivanje uranijuma u Nantanzu, koji je, kako je nagovijestio oštetio centrifuge, i najavio je “blagovremenu osvetu”.

“Ovim djelovanjem “sionistički” režim je pokušao da se osveti iranskom narodu na njegovom strpljenju i mudrosti dok čeka ukidanje (američkih) sankcija”, rekao je portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Said Hatibazdeh na konferenciji za novinare u Teheranu, prenose agencije.

Iranske vlasti su juče objavile da je nestala struja u nuklearnom kompleksu Nantanz, i nazvalo to činom “nuklearnog terorizma”. U izjavi o incidentu direktor iranske Organizacije za atomsku energiju Ali Akbar Salehi nikoga nije direktno okrivio.

Ovo je prvi put da Iran zvanično optužuje Izrael za napad. Izrael nije direktno preuzeo odgovornost za to, međutim, odmah se posumnjalo da stoji iza toga pošto su gotovo svi mediji u toj zemlji izvijestili da je veliki sajber napad izazvao prekid struje.

Ukoliko je Izrael odgovoran to će dalje pojačati već pojačane tenzije između dvije bliskoistone zemlje.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu koji se juče sastao sa američkim ministrom odbrane Lojdom Ostinom, rekao je da će učiniti sve što je u njegovoj moći da zaustavi iranski nuklearni sporazum, u koji SAD planiraju da se vrate.

I dalje ima malo detalja oko toga šta se dogodilo juče ujutro u iranskom nuklearnom kompeksu. Prvo je incident opisan kao nestanak struje izazvan u elektromreži koja napaja njegove radionice iznad zemlje i podzemne prostorije za obogaćivanje uranijuma.

“Odgovor za Nantanz je osveta Izraelu. Izrael će dobiti svoj odgovor njegovim putem”, rekao je portparol iranskog ministarstva bez navođenja više detalja, prenosi agencija AP.

On je potvrdio da su centrifuge IR-1, prva generacija centrifuga za obogaćivanje uranijuma u Iranu, oštećene u napadu. Nije naveo koliko su oštećene.

Državna televizija još nije prikazala snimke iz tog nuklearnog kompleksa.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta