Foto: UCG

Rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Vladimir Božović i vodeći službenik za razvoj Centara za istraživanje i obrazovanje u nauci i tehnologiji TCG u Kolkati, Joydeep Bhattacharya, potpisali su danas, u zgradi Rektorata Univerziteta, Sporazum o saradnji u cilju zajedničkog djelovanja u naučnom, nastavnom, stručnom i profesionalnom domenu.

Potpisivanju Sporazuma prisustvovali su prorektorica za internacionalizaciju UCG-a prof. dr Sanja Peković, prorektorica za nauku prof. dr Irena Orović, prorektor za nastavu prof. dr Veselin Mićanović, kao i rukovodilac Centra za kriptologiju i bezbjednost TCG-a prof. Bimal Roi i profesor Matematičkog instituta Srpske akademije nauka i umjetnosti u Beogradu (SANU), Miodrag Mihaljević.

“Sporazumom su postavljeni temelji za promociju i podsticanje saradnje ove dvije institucije na zajedničkim projektima u oblasti inteligencije bazirane na podacima, sajber bezbednosti, kriptologije, vještačke inteligencije, mašinskog učenja, računarskih nauka i inženjeringa, kvantnog računarstva i komunikacije, održive energije, čiste energije, kao i otkrića u oblasti neuronauke”, kazali su iz UCG.

Božović je rekao da potpisivanjem ovog Dokumenta, u narednom petogodišnjem periodu, Univerzitet učvršćuje saradnju sa indijskim Centrom koji teži ka izvrsnošću u istraživanju i obrazovanju, u novim oblastima nauke, sa posebnim fokusom na saradnju u oblasti razvojnih projekata i naučnoistraživačke aktivnosti.

Bhattacharya je naveo da je zadovoljan potpisivanjem Sporazuma, naročito što se na području Istočne Evrope, kako je naveo, nalazi veliki broj talentovanih istraživača i naučnika. U okviru Centra, kako je rekao, globalno istraživanje manifestuje se snažnom saradnjom sa globalnim partnerima i angažovanjem talentovanih istraživača širom svijeta.

Aktivnosti saradnje sprovodiće se kroz organizaciju naučno-tehničkih skupova koji se organizuju na teme od zajedničkog interesa, razmjenu osoblja, kao i identifikaciju projekata za zajedničko istraživanje i razvoj.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me

Dokumenta