Search
Close this search box.

Gradonačelnica Podgorice

Injac podržava neposredni izbor predsjednika opštine: To bi doprinijelo stabilnosti lokalnih samouprava

Gradonačelnica Podgorice Olivera Injac podržava predlog Ministarstva javne uprave da se predsjednici opštine biraju neposredno na izborima.
Foto: Gradski.me

Ona smatra da bi to moglo doprinijeti većoj stabilnosti lokalnih samouprava u realizaciji i implementaciji projekata.

Ona je potencirala član nacrta zakona o lokalnoj samoupravi koji se bavi poslovima predsjednika opštine, koji su prošireni i na, između ostalog, to da se on stara o izvještaju realizacije preporuka Državne revizorske institucije.

“Glavni grad upravo to prolazi, završava se proces revizije, nečeg što je sigurno za sve nas važno, a to je proces uvođenja u legalne tokove čitavog sistema. To je proces koji se mora pratiti dugotrajno, a sigurno sam da će to učiniti i ostale opštine ili su već prošle kroz to. Mislim da je to jako važno, jer onda možemo implementirati sve i pratiti kako se realizuju preporuke, šta se radi kako bi proces iznijeli do kraja”, navela je Injac.

Ona je sigurna da Glavni grad , s obzirom na nadležnosti, djelokrug poslovanja, populaciju, infrastrukturu, ne može imati dva zamjenika kako je predviđeno važećim zakonom.

“Mogu vam prenijeti uporednu praksu, iz Ljubljane, Zagreba, i drugih glavnih gradova u regionu, da imaju veći broj zamjenika. Tim prije što se moramo povezati sa normom o decentralizaciji i uvođenju više oblasti u sistem djelovanja lokalne samouprave. To je stvar koja mora biti bolje pozicionirana da bi kasnije promjenama Zakona o Glavnom gradu bila bliže definisana. Kako doći do toga? Vjerujte da praksa govori da je lako to podijeliti u odnosu na oblasti. Kako se za sve starješine organa znaju nadležnosti moraju se znati i za potrpedsjednike odnosno zamjenike, kao i za predsjednika. Ova preporuka će nadam se imati i podršku sa međunarodnih adresa. Podjela odgovornosti znači da se zna šta ko radi, šta su njegove obaveze i prava i šta je u obavezi da postigne u radu”, pojasnila je gradonačelnica.

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments