NAJNOVIJE

Foto: Gradski.me

Specijalnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu, zbog sumnje u zloupotrebu službenog položaja protiv Gorana Jankovića, bišeg komandira Službe zaštite i spašavanja Glavnog grada Podgorica podnijele su gradonačelnica Podgorice Olivera Injac i sekretarka za lokalnu samoupravu i saradnju sa civilnim društvom Glavnog grada Slađana Anđušić. U krivičnoj prijavi navedeno je 45 stavki, svaka je ponaosob obrazložena, o sumnjama da Janković nije poštovao zakon. Krivična prijava na 32 strane, adresirana na Vladimira Novovića, glavnog specijalnog tužioca.

U prijavi se sumnja u zakonitost slanja pripadnika Službe zaštite i spašavanja prilikom zemljotresa koji je pogodio Tursku i navodi koji sve propisi nijesu ispoštovani.

“Služba zaštite i spašavanja Podgorice čiji je on bio komandir postupila je suprotno odredbama Zakona o zaštiti i spašavaju i Zakona o upotrebi jedinica Vojske Crne Gore i međunarodnim snagama i učešću pripadnika operativne jedinice za zaštitu i spašavanje, policije i zaposlenih u organima državne uprave u mirovnim misijama i drugim aktivnostima u inostranstvu prilikom slanja pripadnika Službe zaštite i spasavanja za vrijeme razornog zemljotresa koji je pogodio Tursku. Služba zaštite i spašavanja Glavnog grada Podgorice je samoinicijativno, bez prethodnog konsultovanja Direktorata za vanredne situacije i odluke Vlade Crne Gore poslala svoje pripadnike zaobilazeći pritom ustaljenu međunarodnu praksu kao i nacionalnu proceduru pogotovo u dijelu koji se odnosi na neispunjavanje osnovnog preduslova vezanog za obuke na temu traganja i spašavanja iz ruševina svih pripadnika ove službe koji su pošli u Tursku, iako im je Miodrag Bešović, v.d, generalnog direktora Direktorata za vanredne situacije MUP-a, ukazao na odredbe zakona i upozorio ih na kršenje zakona”, navedeno je u krivičnoj prijavi, u kou je Gradski portal imao uvid.

U prijavi se ističe da je prilikom povratka iz Turske nestala oprema zašta imaju službenu zabilješku.

“Samo tri pripadnika Službe zaštite i spašavanja od tima od 18 vatrogasaca – spasilaca i administrativnih radnika prošla je obuku na temu traganje i spašavanje iz zemljotresa čime je Janković postupio suproto članovu 7 i 8 Zakona o upotrebi jedinica Vojske Crne Gore i međunarodnim snagama i učešću pripadnika operativne jedinice za zaštitu i spašavanje, policije i zaposlenih u organima državne uprave u mirovnim misijama i drugim aktivnostima u inostranstvu”, stoji u prijavi.

U prijavi je navedeno niz sumnji u zloupotrebe materijalnih i finansijskih sredstava službe.

U tužbi Olivere Injac i Slađane Anđušić upućenoj Vladimiru Novoviću, glavnom specijalnom tužiocu, obuhvaćeno je i postupanje službe kojom je Janković rukovodio na dan parlamentarnih izbora 30. avgusta 2020. godine.

“Sačinio je prijavu broj 3074/1 od 30. 08. 2020. godine u 16:28 časova na osnovu e-maila od 30.08.2020. godine koji mu je upućen dana 28.08.2020. godine sa privatnog gmail naloga rocenovictijana@gmail.com na e-mail adrese Službi zaštite i spašavanja Podgorica i gdje mu je upućen zahtjev za pripravnost za dan 30.08.2020. godine, nedelja od 16:00 (dan parlamentarnih izbora), i da je u slučaju potrebe za intervencijom potrebno pokriti sledeće pozicije: dva specijalizovana vozila stacionirati u Karađorđevu ulicu, na potezu ulaz u zgradu Vlade Crne Gore, UO “Muštuluk” (nekadašnji “Bis”), a dva specijalizovana vozila stacionirati u Njegoševoj ulici izmneđu zgrade Ustavnog suda i zgrade Skupštine Crne Gore. Prijavom broj 3071/1 Služba zaštite i spoašavanja je umjesto četiri posade obezbijedila sedam sa 17 članova posade bez zahtjeva od strane pošiljaoca e-maila koji je sporan kako zbog prekoračenja naloga tako i u smislu nedostatka službene komunikacije”, navedeno je u krivičnoj prijavi.

“Kada su isplivali podaci o velikom broju spornih odluka i zloupotreba, koje je tokom mandata komandira Službe zaštite izvršio Goran Janković, pokrenuli smo proceduru njegove smjene i dokumentovali smo krivičnu prijavu za zloupotrebu službenog položaja, koju smo predali SDT-u. Politički i medijski pritisci, od strane Jankovića i političke partije koja ga je imenovala na mjesto komandira, nisu nas pokolebali da procesuiramo sva saznanja o njegovim zloupotrebama koje je izvršio dok je bio komandir Službe zaštite i spašavanja Glavnog grada. Sva dokumentacija je dostavljena i na raspolaganju smo SDT-u, jer smatramo da su zloupotrebe koje je napravio oštetile budžet i prouzrokovale materijalnu štetu i urušile ugled Službe zaštite i spašavanja”, navela je Olivera Injac.

Goran Janković kaže da će se odazvati pozivu nadležnih organa.

“Prvi put čujem za krivičnu prijavu, pa ne mogu da se izjasnim pošto nijesam upoznat sa sadržinom. Što se tiče događaja koje pominjete od 30. avgusta to je već istraživano i odbačeno”, rekao je Janković.

On je u izjavi za Portal RTCG negirao navode iz prijave.

https://gradski.me/jankovic-demantovao-navode-iz-prijave-injac-me-nezakonito-smijenila/

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Slobodan pristup informacijama

Dokumenta