Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Foto: Pixabay

Inflacija u eurozoni ubrzala je u septembru na deset odsto, novu najvišu vrijednost otkada je uveden euro, pokazale su u petak procjene Eurostata.

U avgustu inflacija iskazana harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) iznosila je u zoni primjene zajedničke evropske valute 9,1 odsto.

Septembarska stopa inflacije označava novu najvišu vrijednost od uvođenja zajedničke evropske valute 1999. godine. Eurostat inače izračunava inflaciju od 1996, prenosi Hrportfolio.

U poređenju s avgustom, potrošačke cijene u septembru u prosjeku su porasle 1,3 odsto, više nego dvostruko snažnije nego u avgustu.

I u septembru je zamajac cijena bila energija, skuplja 40,8 odsto nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. U avgustu je poskupila 38,6 odsto.

Ubrzao je rast cijena hrane, alkoholnih pića i duvanskih proizvoda, na 11,8 odsto, s 10,6 odsto u avgustu.

Kad se izuzmu promjenjive cijene energije i hrane, inflacija je iznosila 6,1 odsto, nakon avgustovskih 5,5 odsto.

Najviše stope inflacije ponovo su bilježile baltičke zemlje, na čelu s Estonijom, gđe je iznosila 24,2 odsto. U Litvaniji i Letoniji cijene su u septembru porasle 22,5 odnosno 22,4 odsto.

U grupi zemalja s rastom cijena u rasponu od deset do 20 odsto, najvišu stopu inflacije ponovo su zabilježile Nizozemska i Slovačka, od 17,1 odnosno 13,6 odsto.

U Njemačkoj i Italiji cijene su porasle 10,9 odnosno 9,5 odsto.

Najnižu godišnju stopu inflacije imala je u septembru Francuska, druga najveća ekonomija eurozone, gđe je iznosila 6,2 odsto.

Izvor: Antena M

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me

Dokumenta