Foto: Pixabay

Potrošačke cijene u eurozoni porasle su u aprilu istim tempom kao i u prethodnom mjesecu, pokazali su podaci Eurostata.

U aprilu je godišnja stopa inflacije u eurozoni, mjerena harmonizovanim indeksom potrošačkih cijena (HICP), iznosila 2,4 odsto, kao i u martu.

U istom mjesecu prošle godine, dostizala je čak sedam odsto, prenosi Hina.

Na mjesečnom nivou, cijene su u eurozoni u aprilu porasle 0,6 odsto. U martu su ojačale 0,8 odsto.

Najviše su u aprilu na godišnjem nivou porasle cijene usluga, 3,7 odsto, nakon rasta od četiri odsto u martu.

Svježa hrana ponovo je poskupila, 1,3 odsto. U martu je pojeftinila prvi put od juna 2021. godine, i to 0,5 odsto, prema revidiranom podatku.

Cijene energije pale su i u aprilu, 0,6 odsto, ali osjetno blaže nego u martu, kada su bile niže 1,8 odsto nego u istom prošlogodišnjem mjesecu.

Kada se isključe energija i svježa hrana, godišnja stopa inflacije u eurozoni iznosila je u aprilu 2,8 odsto i bila je 0,3 procentna poena niža nego u martu.

Najviše su u aprilu na godišnjem nivou porasle cijene u Belgiji, 4,9 odsto.

Slijedi Hrvatska, s rastom potrošačkih cijena u aprilu, mjerenim HICP-om, od 4,7 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec.

U grupi zemalja eurozone s najizrazitijim rastom potrošačkih cijena u aprilu, mjerenim HICP-om, slijede Španija i Austrija, sa stopom inflacije od 3,4 odsto.

Najblaži rast cijena ponovo su zabilježile Litvanija i Finska, 0,4 odnosno 0,6 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec.

Izvor: Mina Business

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, izvršni direktor
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta