Institut za javno zdravlje uputio je molbu Višem državnom tužilaštvu da odobri ekshumaciju i obdukciju pacijentkinje stare 80 godina koja je preminula nakon vakcinacije AstraZenekinom vakcinom, kako bi se bez dvojbe uvtrdili uzroci smrti i sačuvalo javno zdravlje – saopšteno je iz te institucije.

Pacijentkinja je, kako je navedeno u saopštenju, imala brojne zdravstvene rizike koji su mogli rezultirati naglom i iznenadnom smrću.

“Institut se u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti  obratio nadležnom višem državnom tužiocu sa molbom da odobri ekshumaciju i obdukciju pacijentkinje kod koje smrtni ishod nastupio nakon davanja kovid-19 vakcine kako bi se bez dvojbe utvrdili uzroci smrti i sačuvalo javno zdravlje” – napisano je u saopštenju.

Zakonska regulativa u Crnoj Gori, kako su istakli, ne podrazumijeva bilo kakav uticaj stava porodice pokojnika na okolnost obaveze za radom obdukcije koji zahtijeva nadležni pravosudni organ. 

“Zakon predviđa da “Obdukciji obavezno podliježe leš…” i jasno navodi okolnosti odnosno situacije na koje se ova odredba primjenjuje. Navedeno nalazi izuzetak jedino u slučaju da ljekar utvrdi ili posumnja da je smrt nasilnog porijekla (samoubistvo, ubistvo i zades) kada o tome obavještava policiju. Sumnja da je smrt nasilnog porijekla mora proizilaziti iz utvređenih sumnjivih činjenica, a ne neosnovanih pretpostavki”, precizirali su iz IJZ. 

Samo sprovođenje procesa obdukcije i analize ostalih uzoraka koji se tokom nje prikupe, kako je istaknuto, nijesu u ingerencijama Instituta za javno zdravlje.

 “O situaciji su upoznati i međunarodni partneri jer se sve sumnje na neželjene događaje nakon upotrebe ljekova i vakcina odmah prosleđuju Međunarodnom centru za farmakovigilancu”, naglasili su iz IJZ.

Ne smije se, kako su dodali, zaboraviti da je vakcina AstraZeneke u upotrebi u 111 država svijeta, da je do sada kod nas vakcinisano više od 12.000 osoba, a u svijetu desetine miliona osoba, te da ni u jednojh od država nije dokazana povezanost upotrebe ove vakcine sa nešto učestalijim ozbiljnim neželjenim događajima nakon vakcinacije. 

“S obzirom na veliki broj vakcinisanih, posebno u vulnerabilnim populacijama, za očekivati je da se smrtni ishodi dešavaju ustaljenom dinamikom pa i kod vakcinisanih osoba, a bez uzorčno-posljedične povezanosti sa samom imunizacijom. Samim tim, smrtni ishodi u vremenu nakon imunizacije su statistički očekivani događaji koji zahtijevaju posebnu pozornost i adekvatno istraživanje svakog pojedinačnog slučaja na čemu se i u konkretnom slučaju insistira”, navode iz IJZ. 

Primjera radi, dodaju, tokom dosadašnje kampanje vakcinacije u Hrvatskoj ukupno je prijavljeno 13 smrtnih ishoda koji su vremenski nastupili nakon vakcinacije.

“Osam slučajeva se još istražuje, dok kod pet nije dokazana uzročno-posledična povezanost za imunizacijom”, istakli su iz IJZ.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta