DRUŠTVO

IJZ: Najveći dio soli koji unosi stanovništvo u Crnoj Gori je iz tzv „skrivenih“ izvora

Svjetska nedjelja prevencije prekomjernog unosa soli ima za cilj da podstakne sprovođenje intervencija zasnovanih na dokazima kako bi se smanjila potrošnja soli kod stanovništva, poručili su iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).
IJZ

Kako su kazali iz te zdravstvene ustanove, poznato je da previše soli ima negativan uticaj na zdravlje te da dovodi do povećanog rizika oboljevanja i umiranja od povišenog krvnog pritiska, bolesti srca, povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti, srčanih i moždanih udara.

“Takođe se povezuje sa većom učestalošću gojaznosti, osteoporoze, raka želuca, Meniereove bolesti i bolesti bubrega. U mnogim zemljama, tri četvrtine unešenog natrijuma (glavni sastojak soli) u ishrani dolazi iz prerađene i ultraprerađene hrane kao što su: sosevi i prelivi, hljeb i pekarski proizvodi, suhomesnati proizvodi, grickalice, gotova jela, prerađeno meso i sirevi. Efikasan način smanjenja unosa natrijuma kod stanovništva je smanjenje sadržaja natrijuma u prerađenoj hrani sprovođenjem regulatornih mjera uz podizanje svijesti i podršku stanovništvu u donošenju informisanih odluka o kupovini. Smanjenje unosa soli/natrijuma jedna je od najisplativijih javno-zdravstvenih intervencija, svaki uloženi euro u intervenciju donosi povraćaj od najmanje 12 eura i uključuje: reformulisanje prehrambenih proizvoda tako da sadrže manje soli; uspostavljanje podsticajnog okruženja u javnim institucijama, kao što su bolnice, škole, radna mjesta i domovi za stare; promjena ponašanja i kampanje u masovnim medijima putem društvenog marketinga radi podizanja svesti o smanjenju potrošnje soli; unapređenje obilježavanja hrane na prednjoj strani pakovanja i ograničenja marketinga; redovno praćenje unosa soli u ​​populaciji, sadržaja soli u ​​hrani i izvora soli u ​​ishrani”, naveli su iz IJZ u saopštenju.

Navode da Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje dnevno manje od 2000 mg/dan natrijuma (što je ekvivalentno manje od 5 g/dan soli), a so treba da bude jodirana, što je važno za pravilan razvoj mozga kod fetusa i malog djeteta i optimizaciju mentalnih funkcija uopšte.

“SZO naročito podržava udruživanje napora više sektora (zdravstvenog, proizvodnje hrane, ugostiteljstva..) uz promociju akcija za smanjenje unosa soli i zaštitu javnog zdravlja.
Unos soli stanovništva u Crnoj Gori, među odraslima je i dalje visok, (11,6 g soli/dan). Evidentno je da i dalje postoje uvreženi stavovi i ponašanje u ishrani koji doprinose prevelikom unosu soli, kao i niska svijest o značaju prevelikog unosa soli na zdravlje populacije. Najveći dio soli koji unosi stanovništvo u Crnoj Gori je iz tzv „skrivenih“ izvora, tj., iz pekarskih i suhomesnatih proizvoda, sireva, industrijski proizvedene hrane, konzervirane hrane, grickalica, konditora, jela iz restorana i brze hrane”, dodali su iz instituta.

Institut za javno zdravlje Crne Gore u saranji sa Ministarstvom zdravlja, Upravom za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove domaćim proizvođačima i partnerima, radi na smanjenju „skrivene“ soli u hrani uz kampanju povećanja svijesti i znanja opšte populacije.

Kako pojedinac može smanjiti unos natrijuma?

  • jedite uglavnom svježu, minimalno prerađenu hranu
  • čitajući deklaracije, birajte proizvode s malo natrijuma
  • hranu pripremati sa malo ili bez dodatka natrijuma/soli
  • umjesto soli koristite bilje i začine za poboljšanje ukusa i aromatiziovanje hrane,
  • ograničiti upotrebu komercijalnih umaka, preliva i instant proizvoda
  • ograničite konzumaciju prerađene hrane
  • uklonite solanik sa stola
  • zamjenite običnu kuhinjsku so zamjenama za so sa nižim sadržajem natrijuma
  • birajte proizvode koristeći „nutritivne izjave“ – dostupna upozorenja na prednjoj strani pakovanja „niži sadržaj soli“ i sl.

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments

Najnovije

Povezani članci