Search
Close this search box.

IA: Potrebno saslušanje o javnim nabavkama u zdravstvu

Foto: Institut Alternativa

Foto: Institut Alternativa

Institut alternativa (IA) uputio je Inicijativu za zajedničko saslušanje na temu javnih nabavki u zdravstvu. Inicijativa je upućena Odboru za ekonomiju, finansije i budžet i Odboru za zdravstvo, rad i socijalno staranje.

Iz NVO Institut Alternativa su saopštili da je danas na sjednici Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, predsjednik Odbora Mirsad Nurković upoznao članove Odbora sa ovom inicijativom.

Dodaju da je član ovog Odbora i predsjednik Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje Dražen Petrić istakao da će u komunikaciji sa Nurkovićem, dogovoriti detalje organizovanja ovog saslušanja.

„Cilj saslušanja je da se od svih relevantnih aktera dobije više informacija, a naročito u svjetlu navoda o obesmišljenosti postupka javnih nabavki ljekova zbog ograničenog broja ponuđača u Crnoj Gori“, saopštili su iz Instituta Alternativa.

Ističu da je neposredan povod za ovo saslušanje, između ostalog, što se prema medijskim navodima na osnovnoj, doplatnoj i listi ljekova sa posebnim režimom, a koji idu na teret Fonda za zdravstvo (FZO), nalazi 906 brendiranih medikamenata, a da je navodno čak za 92 odsto pomenutih ljekova zastupnik ili ovlašćeni distributer „Glosarij“, sa firmama kćerkama „Glosarij CD“ i „Medica“.

„Međunarodni monetarni fond (MMF) je u poslednjem izvještaju za Crnu Goru ukazao na neke od problema u ovoj oblasti, odnosno da je potrebno unaprijediti efikasnost potrošnje u zdravstvenom sektoru, te da je važno da se ograniče farmaceutski rashodi, koji su dostigli 2,5% BDP-a u 2022. godini“, saopštili su iz Instituta Alternativa. 

Institut alternativa je podsjetio javnost da je prije više od deceniju održano zajedničko konsultativno saslušanje ovih odbora, ali da je nažalost izostao zaključak, odnosno zajednički izvještaj sa preporukama za rješavanje problema.

„Institut alternativa apeluje da ovo saslušanje bude organizovano uz kvalitetnu pripremu koja će omogućiti da se artikulišu jasne preporuke za promjenu politika, propisa  i praksi u ovoj oblasti. Institut alternativa stoji na raspolaganju poslanicima i službi Skupštine u pogledu podataka o budžetskoj potrošnji i sklopljenim ugovorima za nabavke“, saopštili su iz IA.

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments

Najnovije

Povezani članci