Foto: Gradski.me

Opština Tuzi pridružila se danas pozivu gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić za podršku Rezoluciji UN koja ostaje da bude izglasana u Generalnoj skupštini o „Međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici 1995. godine”.

Pismo Ljindona Đeljaja, predsjednika Opštine Tuzi, presnoimo integralno:

„Uvažena gospođo Karić, gradonačelnice Grada Sarajeva,

Dozvolite mi da Vas, uz izraze svog osobitog poštovanja i uvažavanja, u ime Opštine Tuzi i svoje lično ime, obavijestim da stojimo uz Grad Sarajevo i Vas i podržavamo „Rezoluciju o Međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici“, koju će, nadamo se, uskoro usvojiti Generalna skupština Ujedinjenih nacija.

I nakon tri decenije, genocid počinjen u Srebrenici je sinonim strahota koje su se dogodile u djelovima bivše Jugoslavije i mora ostati urezan u kolektivnom sjećanju, kako bismo se, kao ljudi, uvijek podsjećali da se sličan događaj više nikada, nikome i nigdje ne smije ponoviti.

Opština Tuzi je jedna od najmanjih i najmlađih opština u Crnoj Gori, većinski naseljena stanovništvom albanske nacionalnosti. Od 2019. godine i sticanja statusa samostalne opštine, Tuzi su krenule stazom ekonomskog i infrastrukturnog preporoda, a naročito sam ponosan što sam na čelu opštine koju krasi međunacionalna i međukonfesionalna harmonija i sklad, gdje se poštuju i uvažavaju individualne i kolektivne različitosti.

Tokom tragičnih događaja koji su se dogodili krajem prošlog stoljeća, stanovništvo opštine Tuzi je aktivno sudjelovalo u skupljanju pomoći za ratom pogođene oblasti, ali i pružanju utočišta velikom broju izbjeglica.

Ratni zločini, a naročito djela genocida, ne smiju biti zaboravljeni.

Međunarodni sudovi su, kroz svoje presude, izrazile jasan i nedvosmislen stav o genocidu, a nama svima je ostala obaveza da čuvamo sjećanje na najmanje 8372 žrtve Srebrenice, ali i da se, kroz njih, prisjetimo i svih ostalih nedužnih žrtava na Kosovu, kao i drugim djelovima bivše Jugoslavije.

Stanovnici Tuzi, kao građani svijeta, snažno se solidarišu sa svim žrtvama genocida, njihovim najbližima, kao i građanima Bosne i Hercegovine u čuvanju sjećanja, i kroz ovu Rezoluciju, za koju smatramo da će doprinijeti uspostavljanju trajnog mira i učvršćivanju međunacionalnih veza i stajati na pijedestalu poštovanja ljudskih prava i digniteta čovjeka, a protiv poricanja i revizionizma.

Zločin genocida u Srebrenici mora ostati trajni podsjetnik na potrebu za očuvanjem mira, pravde i poštovanja ljudskih prava, ne samo u našem regionu, već širom svijeta, zarad budućih generacija i njihovog boljitka i blagostanja.”

Izvor: Antena M

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, izvršni direktor
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta