Saobraćaj na magistralnom putu Nikšić-Podgorica, u mjestu Bogetići, danas je ponovo blokiran zbog najava izmjena kriterijuma za sticanje crnogorskog državljanstva.

Grupa građana sa crnogorskim obilježjima okupila se na istom mjestu kao i juče, a protest obezbjeđuju pripadnici policije.

Prema ranijim najavama učesnika protesta, saobraćaj će kao i prethodnog dana biti blokiran do 16 sati.

FOTO: Ratko Perošević

Jedan od učesnika skupa Dragan Nikčević kazao je danas da će se svim demokratskim sredstvima boriti za državu koja je u opasnosti.

– Već treći dan da se okupljamo. Ako neko misli da nas je malo, možemo im samo poručiti: “Lavina kreće od male grudve”. Nijemo se okupili od volje, nego od nevolje. Ne želimo nikakve sukobe. Vidjeli smo sinoć ko želi sukobe, ko prijeti batinama – to tako ne ide. Ako oni ne stave tačku na sukobe, staviće tačku na sve nas. I onda će biti svima kasno – rekao je Nikčević.

Ovaj Nikšićanin ističe da su se građani 30 godina borili da država mirno dođe do statusa koji danas ima u međunarodnim okvirima.

– Ali na unutrašnjem planu mi imamo okupaciju onih snaga, pete kolone koja je unazad 20 godina strpljivo gradila svoju poziciju u Crnoj Gori i čekala momenat. Taj momenat je, nažalost, dočekala. Neko ko je trebalo da bude oprezan i vodi računa da peta kolona ne dođe na poziciju na koju je došla je zaspao. Ali nećemo se osvrtati na juče, gledaćemo na ono što će biti sjutra. Nećemo dati Crnu Goru, mi rezervnu državu nemamo. Ako misle da getoiziraju Crnogorce i smjeste nas u četiri nahije – grdno se varaju. Crna Gora je svih nas – i Crnogoraca, Srba, Muslima, Hrvata, Albanaca, svakog građanina koji živi ovdje i poštuje ovu državu – poručio je Nikčević.

Dragan Nikčević

On je istakao da Crnogorci nikada nevoljnike nijesu “ćerali” sa svojih vrata, nego ih objeručke primali.

– Vjekovima živimo ovdje, šta treba da budem građanin drugog reda? Ne pristajem na to. Ako misli Zdravko Krivokapić da su suze njegove kćerke vrednije od suza moja tri sina, grdno se vara – naglasio je Nikčević.

Inicijativni odbor slobodnih građana juče je najavio da naredna tri dana po nekoliko sati neće dozvoljavati nikome da prođe, osim vozilima Hitne pomoći, onima koji prevoze malu djecu, bolesne, stare ili ljekove, kiseonik za potrebe bolnice…

Upravo danas okupljeni su omogućili prolaz vozilima Hitne pomoći i pogrebnog preduzeća.

Oni su Vladi i premijeru Krivokapiću juče postavili tri zahtjeva, kazali da čekaju odgovor u naredna tri dana, te da će, ukoliko na njih ne dobiju odgovor, radikalizovati protest, a on će, vjerovatno, podrazumijevati dugotrajne blokade puteva širom Crne Gore.

FOTO: Ratko Perošević

Zahtijevaju, prije svega, da se sporna Odluka o kriterijumima za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom u potpunosti odbaci ili da se donese uz učešče poslanika suverenističkog bloka u Skupštini Crne Gore i posebno, uz učešće predstavnika svih manjinskih naroda koji žive u Crnoj Gori.

– Naša osnovna poruka je povucite odluku kojom želite na mala vrata da uvedete preko 60.000 birača koji će da promijene demografsku sliku Crne Gore. Mi možemo do zida, ali nas u zid nećerte staviti – rekao je Nikčević.

FOTO: Ratko Perošević

Građani traže i da se saopšti ko je bio u vozilu zatamnjenih tablica, tačnije koju štićenu ličnost i po kom osnovu je vozač prevozio.

FOTO: Ratko Perošević

Oni očekuju i da se premijer Zdravko Krivokapić javno izvini građanioma Crne Gore kojima je juče prijetio.

– Ukoliko se naši zahtjevi ne ispune u naredna tri dana, do 12. aprila, naš opravdani građanski protest ćemo radikalizovati. Pozivamo sve naše prijatelje u ostalim gradovima Crne Gore da prihvate ove naše zahtjeve i urade isto u svojim gradovima. Pozivamo članove svih suverenističkih partija da izađu iz svojih kabineta i sa sastanaka i da se pridruže svom narodu na ulici. Ovo je građanska borba za državu Crnu Goru i od nje nikada nećemo odustati- poručuje inicijativni odbor slobodnih građana.

Izvor: Pobjeda

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta