Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Foto: Pixabay

Na aerodromima u Hrvatskoj od danas su ukinute granične kontrole putnika na letovima unutar šengenskog prostora.

Hrvatska je 1. januara postala članica Šengena čime su ukinute kontrole na unutrašnjim kopnenim i morskim granicama.

Primjena šengenskih pravila na aerodromima iz tehničkih razloga bila je najavljena za 26. mart, kada je i početak ljetnjeg reda letenja.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je s današnjim danom devet međunarodnih aerodroma u Hrvatskoj počelo punu primjenu Šengenske pravne tekovine. To su aerodromi u Zagrebu, Dubrovniku, Splitu, Zadru, Puli, Rijeci, Osijeku, na Malom Lošinju i na Braču.

U saopštenju MUP Hrvatske se ističe da će od ukupnog broja putnika u vazdušnom saobraćaju u prosjeku 70 odsto biti putnici unutar Šengena, a 30 odsto van tog prostora. Izuzetak je aerodrom u Dubrovniku gdje je podjednak broj obje grupe putnika.

MUP dodaje da će na aerodorima biti ostvareni svi tranzicijski planovi i obavljena sva potrebna infrastrukturna prilagođavanja u cilju definisanja tokova putnika, odnosno odvajanja Šengen i Non-Šengen letova.

Izvor. RTCG/Beta

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta