Gradski portal

HRA: Inicijativu da Crna Gora sponzoriše Rezoluciju o sjećanju na genocid u Srebrenici podržalo još 14 NVO i 50 osoba

Foto: Pixabay

Tokom vikenda, inicijativu da Crna Gora sponzoriše Rezoluciju UN o sjećanju na genocid u Srebrenici (Međunarodni dan sjećanja i komemoracije genocida u Srebrenici 1995. godine) podržalo je još 14 NVO i 50 osoba među kojima su pretežno javne ličnosti, advokati, umjetnici, profesori, novinari, predstavnici kulturne scene, itd, saopštila je Akcija za ljudska prava HRA.

“Inicijativu sada podržava ukupno 75 nevladinih organizacija i 65 pojedinaca u Crnoj Gori. Tekst inicijative i spisak svih potpisnika su dostupni ovdje“, navodi HRA.

Prikupljanje podrške inicijativi je i dalje u toku, s obzirom na to da Vlada na prethodnoj sjednici nije razmatrala inicijativu da sponzoriše pomenutu rezoluciju zajedno sa Slovenijom, Hrvatskom, Sjevernom Makedonijom, SAD, Njemačkom i drugim državama.

Inicijativu je danas podržala i Crnogorska evropska partija. Prethodno je inicijativu podržalo Bošnjačko vijeće, kao i Bosnjačka stranka, Liberalna partija, Demokratska partija socijalista, Socijaldemokratska partija Crne Gore, Socijaldemokrate Crne Gore i koalicija Albanska alijansa.

“Rezolucija nije usmjerena protiv bilo kog naroda. To je očigledno iz njenog teksta. Genocid u Srebrenici su počinili pojedinci osuđeni pred Haškim tribunalom i sudovima u Bosni i Hercegovini, a ne čitav srpski narod, kako se netačno prikazuje”, navodi HRA.

Rezolucija osuđuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, naglašava značaj završetka procesa pronalaženja i identifikacije preostalih žrtava i poziva na nastavak krivičnog procesuiranja odgovornih zločinaca.

Sličnu Rezoluciju o genocidu u Ruandi, Generalna skupština je donijela 2003. godine i taj tekst je dostupan ovdje.

“Pozivamo Vladu da podrži ovu rezoluciju i to sponzorstvom, da bi Crna Gora i na međunarodnoj sceni pokazala odgovarajuću odlučnost da spriječi ponavljanje takvih i sličnih zločina”, ističe HRA.

Glasanje o Nacrtu rezolucije u Generalnoj skupštini UN zakazano je 2. maja.

Izvor: CDM

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments

Najnovije