NAJNOVIJE

Nevladine organizacije LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni Centar apeluju na poslanike i poslanice u Skupštini Crne Gore da što hitnije usvoje predlog inicijative za izmjene i dopune Krivičnog zakonika, koju su te organizacije podnijele 26. januara ove godine, a kojom je traženo da se pooštre kaznene mjere za počinioce gnusnih zločina prema djeci.

Kako podsjećaju, predložili su Skupštini Crne Gore da pooštri kazne za počinioce krivičnih djela Obljuba sa djetetom (član 206 KZ-a), Obljuba zloupotrebom službenog položaja (član 207 KZ-a) i Nedozvoljene polne radnje (član 208 KZ-a).

“Konkretno, predložili smo da se kod krivičnog djela Obljuba sa djetetom, donja granica zaprijećene zatvorske kazne podigne sa tri na pet godina, odnosno sa pet na sedam ukoliko je nastupila teška tjelesna povreda ili druge okolnosti definisane stavom 2 ovog člana. Predložili smo i da se donja granica zaprijećene kazne za krivično djelo Obljuba zloupotrebom položaja počinjeno nad djetetom (stav 3 ovog člana) podigne sa tri na šest godine, odnosno sa tri na sedam u slučaju da dođe do nastanka trudnoće. Konačno, predložili smo Skupštini i da za počinioce krivičnog djela Nedozvoljene polne radnje, u slučajevima kada je žrtva ovog krivičnog djela dijete, zaprijećena kazna bude od dvije do 10 godina zatvora”, navodi se u saopštenju.

Pošto je, kako ističu, prošlo gotovo tri mjeseca otkako su uputili ovaj predlog inicijative i kako je ona dobila načelnu podršku poslanice Božene Jelušić kao predsjednice Odbora za rodnu ravnopravnost i poslanika Jovana Jola Vučurovića kao predsjednika Odbora za ljudska prava i slobode, cijene da je vrijeme da se o ovom predlogu inicijative pozitivno izjasni matični skupštinski Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu i predloži da se Krivični zakonik u ovom dijelu izmijeni, odnosno kazne za predatore koji napadaju djecu poštre.

“Smatramo da je nedopustivo da donja granica kazne za krivično djelo Obljuba nad djetetom ima jednaku donju granicu u slučaju da je učinjen osnovni oblik djela i u slučaju kada ga izvrši lice zloupotrebom položaja (u ova lica spadaju roditelji, službena lica, hranitelji, nastavnici, itd.) Ne smije se dozvoliti da, kod ovog vida zloupotrebe, zaprijećena kazna za službeno ili bilo koje lice u odnosu na koje se dijete nalazi u podređenom položaju bude samo tri godine, kako to sada propisuje Krivični zakonik, već da se u takvim slučajevima ovo mora tretirati kao teži oblik krivičnog djela, po zaprijećenoj kazni“, ističe predsjednica LGBT Forum Progres Bojana Jokić.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta