Foto: Uprava policije

Hercegnovska policija, zajedno sa službenicima Sektora za borbu protiv kriminala zaduženim za rasvjetljavanje krivičnih djela visokotehnološkog kriminala, identifikovala je i podnijela krivičnu prijavu protiv maloljetnog lica, strane državljanke, stare 15 godina, koja se sumnjiči da je, zajedno sa za sada nepoznatim licima, izvršila krivična djela izazivanje panike i nereda i lažno prijavljivanje putem podstrekivanja u produženom trajanju.

“Ona je ova djela izvršila na način što je u vremenskom periodu od 14. februara do 11. aprila 2024. godine, uputila 46 pojedinačnih mail-ova, a čiji se sadržaj odnosi na dojave o navodno postavljenim eksplozivnim napravama, za koje se ispostavilo da su bile lažne”, kazali su iz Uprave policije.

Predmetni mail-ovi su, navode iz UP, u navedenom vremenskom periodu bili upućeni na zvaničnu adresu Srednje mješovite škole „Ivan Goran Kovačić“ u Herceg Novom. Takođe, protiv ovog maloljetnog lica podnijeta je i krivična prijava zbog sumnje da je izvršila krivično djelo ugrožavanje sigurnosti putem podstrekivanja, na štetu jednog lica iz Herceg Novog.

“Zloupotreba sajber prostora na ovaj način, osim što uznemirava javnost, onemogućava redovno funkcionisanje i održavanje nastave u obrazovnoj ustanovi, iziskuje korištenje značajnih resursa policije i drugih državnih i opštinskih službi koje su aktivno učestvovale u provjerama vjerodostojnosti sadržaja spornih mail-ova, te povlači i krivičnu odgovornost”, saopštili su iz policije.

U tom kontekstu Uprava policije, navode oni u saopštenju, beskompromisno i intenzivno radi na rasvjetljavanju slučajeva lažnih dojava o postavljenim eksplozivnim napravama, primarno u cilju zaštite najranjivijih kategorija društva i apeluje na roditelje, ali i na prosvjetne radnike da povećaju pozornost i nadzor djece u sajber prostoru u cilju njihove zaštite i zaštite cjelokupnog društva.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, izvršni direktor
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta