Hamas traži međunarodni pritisak na Izrael: Bez toga, odluka suda nema smisla

Hamas je pozdravio poziv Međunarodnog suda pravde (ICJ) Izraelu da odmah zaustavi vojnu operaciju u Rafi, na samom jugu Pojasa Gaze.
Foto: AP


Hamas je u saopštenju pozvao međunarodnu zajednicu i Ujedinjene narode da izvrše pritisak na Izrael. Član političkog kabineta Hamasa je rekao da bez međunarodnog pritiska, odluka suda neće imati učinak.

Čitajući odluku, predsjednik najvišeg UN-ovog suda Nawaf Salam je rekao da prethodne mjere koje je sud donio u martu nisu u potpunosti obuhvatile situaciju u opkoljenoj palestinskoj enklavi kakva je sada te da su stvoreni uslovi za nove vanredne mjere. Sud je podržao zahtjev Južnoafričke Republike (JAR) da naredi obustavu izraelske ofanzive na Rafu, sedam dana nakon što je Pretorija optužila Izrael za genocid.

Egipat i Jordan takođe su pozdravile odluku ICJ-a i zatražile da Vijeće sigurnosti UN-a izvrši pritisak na Izrael da okonča svoje operacije u palestinskoj enklavi te da s uticajnim međunarodnim partnerima ispuni svoje pravne i humanitarne dužnosti i usvoji odlučujuće mjere kako bi se okončala humanitarna situacija u Gazi.

Jordanski ministar vanjskih poslova Ayman al-Safadi pohvalio je ICJ jer je razotkrio „izraelske ratne zločine u Gazi“ i poručio da Vijeće sigurnosti mora „preuzeti svoju odgovornost“ i okonča nekažnjivost Izraela.

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments