Foto: AP

Generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš, koji je u subotu stigao na Sinaj kako bi posjetio egipatsku granicu sa Gazom, ponovo je pozvao na prekid vatre u cilju dostave pomoći palestinskoj teritoriji devastiranoj u petomjesečnom ratu između Izraela i Hamasa.

Njegova posjeta dolazi u trenutku kada Izrael prijeti pokrenuti vojnu operaciju u gradu Rafa, na samom jugu Pojasa Gaze uz granicu sa Egiptom.

Većina od 2,3 milina stanovnika Pojasa Gaze nagruvala se u i oko grada Rafa, a iako su uslovi gori na sjeveru Pojasa, stanje u kojem se nalazi civilno stanovništvo širom Gaze se značajno pogoršava, piše Reuters.

Gutereš je stigao u Al Arish, na sjeveru egipatskog poluostrva Sinaja gdje se dostavlja i skladišti veliki dio međunarodne humanitarne pomoći.

Regionalni guverner Mohamed Shusha rekao je Guterešu da na sjeveru Sinaja oko 7.000 kamiona čeka da dostavi pomoć Gazi, ali da strogi inspekcijski nadzor izraelske strane usporava dostavu pomoći.

Gutereš bi, prema najavama, trebao da posjeti bolnicu u Al Arishu u kojoj se liječe evakuisani Palestinci i da se sastane sa UN-ovim humanitarnim radnicima na egipatskoj strani graničnog prelaza u gradu Rafa.

Kako blijede nade u primirje tokom mjeseca ramazana i kako se humanitarna situacija u Gazi i dalje pogoršava, Sjedinjene Države i druge zemlje bacaju pomoć iz vazduha.

Humanitarne agencije ističu da u Gazu ulazi tek petina potrebne pomoći te da je nužno da se ubrza dostava pomoći u Gazi cestovnim putem.

Izvor: RSE

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, izvršni direktor
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta