pixabay

Foto: Pixabay/Ilustracija

Južna Osetija, otcijepljena regija u Gruziji, razgovarala je s Moskvom o svom mogućem uključivanju u Rusiju, izvijestila je ruska državna novinska agencija RIA Novosti, pozivajući se na predsjednika parlamenta Južne Osetije 17. marta.

Rusija je priznala Južnu Osetiju i drugu otcijepljenu regiju, Abhaziju, kao neovisne države 2008. nakon što su ruske trupe spriječile Gruziju da ponovno preuzme kontrolu nad dvjema regijama u petodnevnom ratu te godine.

Međutim Zapad je optužio Rusiju za aneksiju Južne Osetije i Abhazije, a Tbilisi i dalje traži da mu se te dvije regije vrate.

“Razgovaramo o svim tim pitanjima u bliskoj suradnji s Rusijom, uzimajući u obzir naše bilateralne odnose i ugovore”, rekao je Alan Alborov, predsjednik parlamenta Južne Osetije, na pitanje može li se održati referendum da postane dio Rusije, prema prema RIA-i.

Čelnik Južne Osetije kojeg podržava Rusija, Alan Gagloev, rekao je prošle godine da se nada da bi regija mogla službeno postati dio Rusije, javlja RIA.

Južna Osetija se odvojila od Gruzije nakon rata 1991-92. u kojem je poginulo nekoliko hiljada ljudi. Održava bliske veze sa susjednom ruskom regijom Sjevernom Osetijom.

Gotovo većina stanovništva Južne Osetije prihvatila je ruski pasoš. Oni također koriste rusku rublju kao svoju valutu i njihova ekonomija ovisi o Rusiji.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, izvršni direktor
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta