Foto: Screenshot
Grupa radnika okupljena u NVO “Bivši radnici Vektra Boke” smatra da je najava izmirenja duga od strane kompanije u vlasništvu biznismena Dragana Brkovića samo odugovlačenje postupka otvaranja stečaja i još jedan pokušaj da se prevari Privredni sud, a time ponovo izigraju prava nekadašnjih radnika.

To je za “Dan” rekao predstavnik ove grupe radnika Đorđe Rajak, koji ističe da je cilj da se što više opljačka imovina nekadašnjeg preduzeća.

– Na ročištu u Privrednom sudu održanom 26. marta ponovo se radi o klasičnoj prevari suda, radnika, društva i države, tako što su notarskim zapisom obećali da će pokušati da uplate dio iznosa zbog kojeg je Poreska uprava i predala zahtjev za stečaj. Radi se o 1.200.000 eura, a ukupan dug samo po planu reorganizacije, koji je prekršen, iznosi 2.800.000 eura. S tim da ni Poreska uprava nije dopunila ukupni iznos koji prelazi pet miliona eura – ističe Rajak.

Prema njegovim riječima, s obzirom na činjenicu da su obećali da će prodati zemljište hotela “Igalo”, a objekte pokloniti poznatom kupcu, organizovan grupa koja djeluje u toj prevari želi da pribavi višemilionsku korist.

– Pojedine presude koje se prikazuju kao izvršne, a mi sumnjamo da je u takve presude i tužbene zahtjeve debelo umiješan predsjednik podgoričkog Višeg suda Boris Savić, jer je pod čudnim okolnostima donio rješenje bez prava na žalbu kojim je pobio predlog za oduzimanje imovine HTP “Boka”, SDT koje je potvrdilo i istražni sudija, gdje se uveliko priča, a i mi sumnjamo da je upravo istražni sudija namjerno dao povoda u saradnji sa presjednikom da može da pobije ta rešenja – kazao je Rajak.

Mjesec dana za izbjegavanje stečaja

Sudija Privrednog suda Nemanja Popović je na poslednjem ročištu dao rok od 30 dana kompaniji “Vektra Boka” da izmiri sva dugovanja prema povjeriocima, kako bi izbjegla stečaj.

To je odlučeno na osnovu zahtjeva zastupnika ove kompanije Ranka Grbavca, koji je dostavio predlog, odnosno uvjerenje da je kompanija obezbijedila sredstva za namirenje svih potraživanja. Prema dostupnim podacima, “Vektra Boka” duguje Upravi prihoda 1,5 miliona eura po osnovu neispoštovanog plana reorganizacije preduzeća.

I ovog puta, kao i u prethodne tri godine, Uprava prihoda tražila je da se ovaj predlog odbaci kao neosnovan i da se konačno uvede stečaj, jer je, kako smatraju, bilo i više nego dovoljno vremena da se dug namiri.

Kako je dodao, kupoprodajni ugovor je na snazi iako ni slovo iz njega nije ispoštovano, a posebno kada je u pitanju obavezno invenstiranje od 65 miliona eura, što je zaključilo i SDT.

– I nakon toga pljačka se odvija pod sumnjivim okolnostima. Od kupovine i neplaćanja akcija, nijednog eura investicionog programa, a ni svega ostalog. A već je opljačkano preko 50 miliona. Predsjednik Višeg suda navodi u rješenju da nema krivičnih djela u transakciji kupovine akcija, a, u stvari, ništa nema u skladu sa zakonom, niti je nešto ispoštovano. Trougao menandžment – Viši sud – Poreska uprava je začarani krug koji ide naruku organizovanoj grupi pojedinih advokata, sudskog izvršitelja i samozvanog sindikata, koji nema nikakvu ulogu u društvu. Upozoravamo: ako bilo ko pokuša da kupi imovinu, biće prevaren i neće moći da je uknjiži, kao ni ovi do sada što nisu mogli, a i neće, jer prodaju tuđu – naglasio je Rajak.

Izvor: DAN

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, izvršni direktor
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta