Šesti slučaj morbila registrovan u Pljevljima, širi se infekcija

U Pljevljima je registrovan šesti slučaj obolijvanja od virusa morbila u Crnoj Gori od početka godine, kod muškarca srednjih godina koji je došao iz Sarajeva, potvrđeno je Gradskom portalu iz epidemiološke službe u tom gradu.

Kako su nam rekli, radi se o imprtovanom slučaju, koji nije povezan sa prethodnim oboljelim pacijetima. Do sada je u Crnoj Gori, prema izvještajima Insituta za javno zdravlje, registrovano dvoje oboljelih u Baru, jedno u Rožajama i dvoje u Podgorici.

Institut za javno zdravlje apelovao je na građane koji razviju povišenu temperaturu i osip da telefonskim putem obavijeste svog izabranog ljekara i dogovore testiranje.

“ Pozivamo roditelje da dovedu djecu na vakcinaciju bez odlaganja. Sva djeca koja su navršila godinu dana i nemaju medicinske kontraindikacije pisano navedene od strene ljekara treba da prime prvu dozu vakcine protiv morbila, zauški i rubele (MMR), a djeca koja se pripremaju za upis u školu i starija moraju biti vakcinisana sa dvije doze ove vakcine „, saopšteno je iz IJZ prije nekoliko dana.

kako navode, činjenica da je osoba zarazna i 4 dana prije pojave ospe, kao i 4 dana nakon, otežava epidemiološku kontrolu širenja uzročnika bolesti.

“ Jedina djelotvorna mjera prevencije epidemijskog javljanja morbila je vakcinacija koja se sprovodi kombinovanom MMR vakcinom (koja pored malih boginja štiti i od epidemijskih zaušaka i rubele). Vakcina je bezbjedna i veoma djelotvorna, a naročito je važno pravovremeno primanje vakcine, bez odlaganja „, navode iz IJZ.

Prema posljednjim dostupnim podacima, uкupnо је u Srbiji rеgistrоvаnо 99 slučаjеvа mоrbilа zакljučnо sа 19.5.2024. gоdinе. U Republici Srpskoj prijavljeno je 135 slučajeva do 17.5.2024. godine, a u Federaciji BIH registrovano je 3860 slučajeva, do 19.5.2024. godine.

D.B.

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments