„Grad teatar“ implementira projekat o položaju žena, kroz program Kreativna Evropa

Foto: Grad teatar

JU „Grad teatar“ realizuje projekat „The Sexual Theatre–Feminist Readings of Classics“, u okviru programa Kreativne Evrope „CREA-CULT-2003-COOP“.


Pored JU „Grad teatar“, partneri na projektu su: Bosansko narodno pozorište Zenica (vodeći partner), Universite Paul–Vallery Montpellier iz Francuske, Teatro Circo de Braga iz Portugalije.

Aktivnosti na realizaciji projekta su otpočele u januaru 2024. godine i trajaće do decembra 2025. godine.

Ovim projektom se posebna pažnja posvećuje ženama, odnosno njihovom položaju u patrijarhalnom društvu. Kroz rad na projektu će se obrađivati teme koje se tiču feministričkih teorija, rodne ravnopravnosti, patrijarhata, a koje su karakteristične za zemlje koje učestvuju u njegovoj realizaciji, odnosno Francusku, Portugaliju, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru.

Sveobuhvatni cilj projekta je da se kroz feministički pristup čitanja klasične literature kreiraju novi kulturni sadržaji, intentacionalne koprodukcije i razmjena umjetnika između zemalja Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana. U autorskom timu projekta Crnu Goru predstavljaju dramaturškinja Stela Mišković, koja se pridružuje timu iz Portugalije, i rediteljka Minja Novaković, koja će raditi na projektu u Francuskoj. Predstavu koja će nastati u Crnoj Gori, režiraće Laurent Berger iz Francuske, uz saradnju dramaturškinje Catie Faisco iz Portugalije.

Rezultat projekta će biti četiri nova pozorišna djela koja će biti prikazivana kao manja festivalska forma u svim partnerskim zemljama.

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments