Google danas slavi 23. rođendan

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Ilustracija: pixabay

Danas je 23. rođendan “Google”, kompanije koja je osnovana u garaži, a u međuvremenu postala jedna od najvećih, najvažnijih i najuticajnih kompanija na svijetu.

Ovaj rođendan Gugl dočekuje u sudnici Evropskog suda pravde, u koji je ta kompanija dovela Evropsku komisiju, pokušavajći da sa vrata skine kaznu zbog zloupotrebe dominantnog položaja na tržitu, vrijednu skoro 4,5 milijarde dolara.

Kompanija Google žalila se Evropskom sudu pravde na odluku Evropske komisije da ih kazni drakonskom novčanom kaznom zbog zloupotrebe položaja na tržištu. Petodnevno suđenje počelo je u Luksemburgu.

Pema odluci Evropske komisije iz 2018. godine, na koju se Google žalio, ova kompanija je kažnjena sa 4,34 milijarde eura zbog kršenja antimonopolskih pravila EU. Navodno je od 2011. Gugl je nametnuo nezakonita ograničenja proizvođačima Android uređaja i operaterima mobilnih mreža kako bi učvrstio svoju dominantnu poziciju u opštoj internet pretrazi.

Ključna je tvrdnja Evropske komisije da je Gugl zloupotrebio položaj na tržištu time što je od proizvođača telefona, prije svega kompanija Samsung i HTC, zahtijevao da imaju unaprijed instalirane Google aplikacije, čime je umanjio mogućnost ravnopravne borbe sa konkurencijom, prenosi N1.

Ništa manje kontroverzan nije ni zaključak Komisije da je Gugl do 2014. godine plaćao proizvođačima telefona da unaprijed instaliraju njihove aplikacije, ali ni onaj da je Gugl onemogućio druge proizvođače softvera da stvaraju alternativne verzije Androida, čime su, kako se tvrdi, spriječili razvoj konkurencije.

Gugl negira optužbe i zbog toga je pravdu potražio na sudu.

Nakon što se ove nedjelje završe zakazana ročišta, petočlano sudsko vijeće povući će se na razmatranje dokaza, odlučivanje i pisane presude, što može potrajati i duže od godinu dana. Kakva god da bude odluka, na nju postoji pravo žalbe, pa ćemo konačnu presudu čekati godinama.

Povodom rođendana, kompanija podseća da je napredovala od prvog servera na polici napravljenoj od dječijih kockica do servera u preko 20 centara širom svijeta, ali da je misija ostala ista – da svi imaju pristup .

Suosnivač Sergej Brin, koji je 1997. godine bio na postdiplomskim studijama na Univerzitetu Stenford, sreo je drugog suosnivača Lerija Pejdža, koji je u to vreme razmišljao da se upiše na ovaj Univerzitet.

Do sledeće godine već su zajedno pravili pretraživač interneta u svojim sobama u studentskom domu.

“Svakog dana imamo milijarde pretraga na ‘Guglu’ na više od 150 jezika širom planete”, objavljeno je u “Guglovom” blogu povodom 23. rođendana.

Izvor: N1

Posljednje:

VEZANE VIJESTI

POSLJEDNJE:

VEZANE VIJESTI:

Dokumenta