Glorifikovanje vojne agresije na litiji u Nikšiću

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Vojni simbol ruske propagande kao znak podrške invaziji te zemlje na Ukrajinu, latinično slovo Z koje se već širom svijeta naziva i „zvastika“ – kao referenca na nacističku svastiku (kukasti krst) – našao je mjesto i na majicama sljedbenika Crkve Srbije na litiji u Nikšiću, održanoj u četvrtak u čast Svetog Vasilija Ostroškog.

Na fotografiji koja je juče osvanula na nalozima korisnika društvenih mreža, za koju tokom dana niko nije osporio autentičnost, na litiji u Nikšiću koju su predvodili patrijarh srpski Porfirije i mitropolit Joanikije, vide se dvojica muškaraca u majicama sa velikim slovom Z.

Od sredine marta vlada Rusije koristi ovaj simbol za ratnu propagandu, a prigrlili su i ga podržavaoci proputinovske politike i u Crnoj Gori, Srbiji, ali i Venecueli. Kao međunarodni odgovor na ratnu propagandu Češka je zabranila upotrebu ovog simbola, a tamošnje ministarstvo unutrašnjih poslova ga je klasifikovalo kao ekvivalent nacističkoj svastici.

U Njemačkoj je upotreba ovog simbola u znak podrške ruskoj invaziji takođe zabranjena i kažnjava se do tri godine zatvora. U Kazahstanu i Kirgistanu ruski vojni simboli takođe su zabranjeni za upotrebu u javnosti. Letonija je takođe prepoznala slova Z i V kao simbole glorifikacije vojne agresije i ratnih zločina i stoga je zabranila njihovu upotrebu u javnosti, izjednačavajući ih sa nacističkom svastikom.

U Litvaniji i Moldaviji takođe je zabranjena upotreba ova dva simbola, ali i traka Svetog Đorđa – ruski vojni simbol koji je služio kao komponenta za visoka vojna odlikovanja još od vremena ruske imperije, preko Sovjetskog saveza, do danas.

U Poljskoj od 13. aprila svakoga ko koristi ili promoviše simbole u znak podrške agresiji Rusije na Ukrajinu može čekati zatvorska kazna do dvije godine.

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije sredinom marta je ocijenio da su „događaji u Ukrajini posljedice bezbožništva koje se bilo ukorijenilo“, kao i da je Crna

Gora projektovana da bude „mala Ukrajina“, što je izazvalo negodovanje u crnogorskoj javnosti.

I njegov brat, kontroverzni dobitnik nagrade „Miroslavljevo jevanđelje“ Milutin Mićović je 22. aprila tvrdio da će formiranje manjinske vlade proizvesti konflikt u Crnoj Gori – isti kao u Ukrajini.

izvor: Pobjeda

VEZANE VIJESTI

VEZANE VIJESTI:

Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | PIB: 03328139 | Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me

Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | PIB: 03328139 | Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me

© Gradski Portal 2021. - All rights reserved

Dokumenta