Search
Close this search box.

Jubilej

Glazbeno prosvjetno društvo Tivat je manifestacijom “Veliki šušur” obilježilo je 115 godina postojanja

Boris Lanceroti  predsjednik GPD Tivat  podsjetio je da je društvo najstarija institucija kulture u gradu, osnovano daleke 1909. godine sa 23 muzičara po formi I obliku slično današnjem orkestru.
Foto: Agencija CG news

“Sviralo i pjevalo prije 1909. godine. Sredinom 1909. godine taj način kulture i življenja uobličen je u jedan duvački orkestar i živi do današnjeg dana. GPD su osnovali troje Tivćana, jedan od njih je Šime Staničić, on je rođen i živio je u kuću Staničića ovdje ispred nas, zaslužuje da ga pomenemo kad u dvorištu njegove kuće poslije 115. godina, to isto društvo čiji je on bio osnivač i dalje svira. Sugrađanka Maja Perfiljeva koja je takođe rođena i živjela je u kući Staničića, u Tivtu je i sahranjena, napisala je tekst kompozicije Bokeljska noć, koja je dosta izvođena i dobila dosta nagrada. i zbog toga svega ispred kuće autorke teksta zasviraćemo lijepu i poznatu kompoziciju.”

Željko Komnenović predsjednik Optine Tivat rekao je da je za grad ovaj orkestar mnogo više od Gradske muzike jer je najstarija institucija kulture u Tivtu, koja djeluje u kontinuitetu bez prekida.

“Oni su odraz naše lokalne tradicije, organizacije bez kojih ne možemo zamisliti nijednu svečanost. Moj pozdrav i čestitke idu i svim članovima GPD koji tradiciju drže živom. Sva ova lica jako dobro znate, sa puno entuzijazma i posvećenosti prisustvuju brojnim događanja, uvijek donose dodatnu notu dobrog raspoloženja”.

On je podsjetio na interesantnu činjenicu da je, bi se oformila Gradska muzika, davne 1909. godine, zbog kupovine instrumenata, opštinski budžet bankrotirao,

“115. godina kasnije i dalje sviraju. Opština je krajem prošle godine izdvojila sredstva za nove uniforme, ovoga puta bez većih posljedica po gradski budžet. GPD Tivat suštinski ima status NVO od posebnog značaja za opštinu Tivat,  samim tim uvijek mogu računati na podršku i pomoć lokalnoj upravi. Čestitam im jubilej i želim još mnogo decenija uspješnog trajanja. Oni jesu i biće zaštitni znak Tivta, vjesnik dobrog raspoloženja, čuvari tradicije i bogatog nematerijalnog nasleđa i ovoga kraja.”

Veliki šušur je i manifestacija koja je u kalendaru događaja turističke organizacije i svakako upotpunjuje turističku ponudu, kazala je direktorica TO Tivat Nina Lakičević.

“Imali smo bogat kalendar dešavanja, za nama su Harmonika fest, Gitar fest, Međunarodni karneval i evo danas je tu manifestacija Veliki šušur. Imamo devet orkerstara koji su krenuli sa različitih tačaka i prodefilovali ulicama grada i susreli se na rivi Pine i vidimo da su izazvali veliku pažnju kako domaćih tako i posjetilaca Tivta”.

Lakičević podsjeća da je u Tivtu zaista bogat kalendar dešavanja te da je isto veče otvoren i kamp Crvene zvezde a da se već narednog vikenda održava tradicionalna Žućenica fest i to njeno jubilarno dvadeseto izdanje.

“Sa lijepim danima bilježimo i porast broja gostiju i statistika pokazuje da trenutno u gradu boravi 10 odsto više gostiju u odnosu na 2023. Odnosno 13 odsto više u odnosu na 2019. godinu. Kada je hotelski smještaj u pitanju, podaci pokazuju za 53 odsto bolju popunjenost u odnosu na isti period prošle godine i nadam se da će se taj trend nastaviti tokom sezone” istakla je Lakičević.

Na manifestaciji “Veliki šušur” učešće su uzeli: Orkestar Muzičke škole Tivat, Gradska muzika Kotor, Mjesna muzika Đenovići, Gradska glazba Dubrovnik, Gradska muzika Budva, KUD Sloga -Trebižat, Gradska muzika Skadar, Gradska muzika Herceg Novi i Gradska muzika Elbasan.

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments