GI 21. maj: Crnogorsko pravosuđe sve više barijera putu ka EU

GI 21. maj
Foto: Gradski.me

Foto: GI 21. maj

Činjenica da na Opštoj sjednici Vrhovnog suda Crne Gore ni osmi put uzastopno nije predložen kandidat za predsjednika najviše sudske instance u zemlji predstavlja poražavajuću i kompromitujuću poruku. Na ovaj način, sudije Vrhovnog suda, pored podrivanja evropskih integracija, pokazali su još jednom zabrinjavajuću neodgovornost, to je saopšteno iz Građanske inicijative „21. maj“.

Iz ove organizacije su istakli, nemogućnost da se u dužem periodu utvrdi kandidat za predsjednika Vrhovnog suda i time Sudskom savjetu omogući da već jednom okonča izborni postupak nije samo deprimirajuća već je i potvrda loše regulative i još gorih odnosa u najvišoj sudskoj instanci u zemlji.

„Očigledna opstrukcija i animoziteti među sudijama pogoršavaju stanje u sudstvu i s pravom otvaraju pitanje nužnosti radikalnih reformi u pravosuđu. Postaje jasno da je potrebno ukinuti sve zakonske norme koje onemogućavaju široku konkurenciju pravne struke i to po vertikali pravosudnih organa. Istovremeno, neefikasni disciplinski postupci i odsustvo adekvatnih sankcija upućuju na potrebu vetinga i reizbora u pravosuđu“, saopštili su oni.

Kažu da je crnogorsko pravosuđe sve više barijera crnogorskom putu u EU, što traži radikalniji sistemski i kadrovski pristup i dodaju da je krajnje vrijeme da se preduzmu odlučujući zakonodavni i institucionalni koraci u pravcu eliminacije neodgovornosti, nestručnosti, neefikasnosti, politizacije i korupcije u pravosuđu.

Podsjećaju da država nema smisla ukoliko ne počiva na vladavini zakona a to podrazumijeva i odstranjenje dobrog dijela sadašnjeg sudskog i tužilačkog kadra, kao i hitno usvajanje regulative usklađene sa odavno opstruiranim preporukama Venecijanske komisije.

„Jer sa ovakvim pravosuđem i sa ovakvom političkom klasom Crna Gora kompromituje svoju proevropsku politiku, što će nas dovesti u situaciju da tavorimo među najgorim državama u Evropi. I zbog toga jedino ima smisla društvena misija koju zagovara GI „21.maj“ nudeći ljuti lijek na ljutu ranu“, saopštili su oni.

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments